Hangi illerde maske takmak zorunlu? Maskesiz sokağa çıkmanın cezası ne kadar?

Hangi illerde maske takmak zorunlu? Maskesiz sokağa çıkmanın cezası ne kadar?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sürekli uyarılarına rağmen sosyal mesafeye dikkat edilmemesi neticesinde son 5 günde corona virüs (koronavirüs) vaka sayılarında büyük artış dikkat çekiyor. Vatandaşlar, 'maske zorunluluğu olan iller listesi'ni merak ederken, maskesiz sokağa çıkmanın yasaklandığı il sayısı her geçen gün artıyor. Detaylar haberimizde...

81 ili bulunan Türkiye'nin yarısında maske takmak zorunlu hale geldi! Vatandaşlar, 'Hangi illerde maske takmak zorunlu?', 'Maskesiz sokağa çıkmanın cezası nedir?' sorularının yanıtlarını araştırırken, 1 Haziran 2020'den itibaren 'yeni normal' hayata geçişin ardından artış gösteren koronavirüs (corona virüs) vakaları, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nu endişelendiriyor. İşte detaylar...

HANGİ İLLERDE MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR?

Covid-19 salgın hastalığı nedeniyle 'gönüllü' karantina uygulayan milyonlarca vatandaş, 'yeni normalleşme' kararlarının ardından sosyal mesafenin önemini unuttu!

Birçok şehirde vaka sayılarındaki hızlı artış dikkat çekerken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın her gün yaptığı uyarılara rağmen gerekli tedbirleri almayan vatandaşlar nedeniyle birçok şehirde maske takma zorunluluğu getirildi. Toplamda maske takmanın zorunlu olduğu il sayısı 48'e yükseldi.

MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU OLAN İLLER

Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, İstanbul, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Rize, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Tokat, Uşak, Yalova, Zonguldak.

MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMANIN CEZASI NE KADAR?

Denetimlerin artırıldığı maske kullanımı konusunda, uyarıları dikkate almayanlara para cezası kesiliyor. Belirtilen önlemleri ihlal edenler hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanacağı açıklandı.

Hıfzısıhha Kanunu Madde 282'ye göre; bu kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, 250 TL ile 1000 TL arasında idari para cezası verilir.

Öte yandan Türk Ceza Kanunu'nun 195. maddesinde, "Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" ifadeleri yer almaktadır.

DOĞRU MASKE KULLANIMI NASIL OLMALI?

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

MASKE NASIL TAKILMALI?

Maskenin burnu kapatacak şekilde kullanılmasının çok önemli olduğuna dikkat edilmesini isteyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Affan Denk, "En sık yapılan yanlış, maske takılıyken elimizle maskeye dokunmaktır. Bu şekilde maskeye bulaşan virüsleri elimizle etrafa virüs saçarız.

Maskeler kullanılırken ortam koşullarına bağlı olarak çoğunlukla 3 saat içerisinde nemlenir ve kirlenir. Kullanılan maskeler mutlaka çöpe atılmalıdır. Bazen cebe koyuluyor veya sonrasında tekrar kullanılıyor, bu çok yanlış bir davranış. Bazen virüsü bu şekilde başkalarına da bulaştırabiliriz.

Elimizle maskeye dokunduktan sonra ağzımıza veya burnumuza dokunursak kendimiz de virüsü kapabiliriz. Dolayısıyla maskeler tek kullanımlık olmalıdır. Çoğunlukla kullanılan 2 çeşit maske vardır. Biri tıbbi (cerrahi) maske diğeri ise daha çok özel durumlarda sağlık çalışanlarının kullandığı N95 adlı maskedir. Özellikle hasta olanların kullanması gereken maske tıbbi maskedir. Dışarıda kullandığımız maskeler de tıbbi maske olmalıdır. Hasta olan kişiler filtreli maskeleri kullanmamalılar, çünkü bu maskeler aracılığıyla dışarıya hastalık bulaştırabilirler" ifadelerini kullandı.

EVDE CORONA VİRÜSÜ MASKESİ NASIL YAPILIR?

MASKE ALIRKEN/YAPARKEN HANGİ KUMAŞLAR TERCİH EDİLMELİ?

KORONAVİRÜSTE İKİNCİ DALGA OLUR MU?

TÜRKİYE'NİN GÜN GÜN NORMALLEŞME TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN