Bu muydu mutabakat

Bu muydu mutabakat

4 milyon sivilin yaşadığı İdlib’de silahsız çözüm için masa kuran Türkiye’nin çabası, Putin destekli Esad’ın vahşi bombardımanlarıyla karşılıksız kaldı. Türk konvoyuna saldırı ise, kağıt üzerinde Rusya’nın da destek verdiği Soçi mutabakatını çökme noktasına getirdi. Ankara sert uyarıda bulundu: Rejim ateşle oynuyor. Askerlerimizin güvenliği için ne gerekiyorsa yaparız.

Suriye’nin İdlib kentinde rejim güçlerinin saldırıları devam ederken, sabah saatlerinde Han Şeyhun’un ele geçirildiği, muhaliflerin ise İdlib’e doğru çekildiği öne sürüldü. Han Şeyhun’u sabah kadar bombalayan rejim güçleri, İdlib kırsalındaki köyleri de ele geçirmek için operasyonlarına devam ediyor.

19-08/21/mans.png

Rejim güçlerinin, İdlib kıraslında devam eden operasyonunda, bir süredir çatışmaların devam ettiği ve M-5 otoyolunun geçtiği stratejik Han Şeyhun bölgesini ele geçirdiği iddia edildi. Rejim güçleri ile muhalifler arasında çatışmalar sabaha kadar sürdü. Rejim güçleri hava destekli operasyonlarla bölgeyi ele geçirmek için yoğun şekilde bombaladı. Sabah saatlerinde ise Han Şeyhun’un rejim tarafından ele geçirildiği, muhaliflerin ise İdlib’e doğru çekildiği öne sürüldü ancak resmi kaynaklar tarafından bu bilgi henüz teyit edilmedi. İdlib’te muhalifler ile rejim güçleri arasında çatışmalar devam ederken, DHA muhabiri Murat Kibritoğlu ile Mustafa Kanlı, çatışmaların devam ettiği sıcak bölgede gelişmeleri takip ediyor. İdlib ile Han Şeyhun arasındaki bölgede çatışmaları takip eden DHA muhabiri Murat Kibritoğlu, rejim güçlerinin 3 helikopter ve uçaklarla İdlib kırsalındaki köylere operasyon düzenlemeye devam ettiğini bildirdi.  

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türk askeri konvoyuna yapılan hava saldırısı için “İdlib Suriye’nin geleceği bakımından kritik bir konu. Rejim siyasi çözüme fazla inanmadığı için askeri çözümü zorlamaya başladı. Burada rejimin garantörü Rusya ve İran. Özellikle Rusların, ‘Oradan taciz geliyor’ açıklaması doğru değil. Menzil bakımından son derece uzak. İdlib için de diğer atabileceğimiz adımları bu saldırıların burada bir felakete yol açacağını anlatmaya çalışıyoruz” dedi. Bakan Çavuşoğlu, Türk askeri konvoyuna yönelik hava saldırısında 3 sivilin hayatını kaybettiğini, 12 kişinin de yaralandığını hatırlatarak, şunları söyledi: Milli Savunma Bakanlığı’mız bu konuda gerekli açıklamayı yaptılar. Bu saldırıdan sonra Rus muhataplarımızla temasa geçtik. Genelkurmay Başkanımız muhatabı ile telefonda görüştü. Gerek olursa Sayın Lavrov ile ben görüşürüm. Bu saldırılar ya da çatışmalar durdurulmazsa, Sayın Cumhurbaşkanımızda ihtiyaç olduğu zaman Sayın Putin ile görüşüyor. Ama şuan Ruslarla her düzeyde temaslarımız var. Saldırıya uğrayan konvoyumuzun görevi 9’uncu gözlem noktamızın güvenliğini sağlamaktı. Bu gözlem noktaları da Astana çerçevesinde yaptığımız mutabakat ile kurulmuştu. Şu an bunları başka bir yere taşıma gibi bir düşüncemiz yoktur. Arkadaşlarımız gerekli tedbirleri, güvenlikle ilgili askeri tedbirleri alıyor. Rejimin esasen ateşle oynamaması gerekiyor. Kendi askerimizin ve gözlem noktalarımızın güvenliği için ne gerekiyorsa yaparız, kararlılığımızı herkes biliyor. Ama işin o noktaya gelmesini temenni etmeyiz. Önümüzdeki süreçte bu konudaki çabalarımıza devam edeceğiz... 

19-08/21/ecec.jpg

Çavuşoğlu’nun Rus mevkidaşı Lavrov ise, Heyet Tahrir el Şam grubunun İdlib’deki saldırılarının sert bir biçimde bastırılacağını söyledi ve Türk tarafının bu konuda bilgilendirildiğini de sözlerine ekledi. Lavrov “Söz konusu saldırılara cevap vereceğimiz konusunda Türk meslektaşlarımızı önceden uyarmıştık. Buna son verilemez, zira İdlib hususundaki anlaşma (Soçi Mutabakatı) teröristlere karşı ateşkes yapılmasını içermiyor. Teröristlerin provokasyonları Türk gözlemci askerlerin başları üzerinden yapılmaya devam etti” ifadesini kullandı. 

HAYALET KENTE DÖNÜYOR

Suriye’de rejim güçlerinin vurmaya devam ettiği İdlib, hayalet kente döndü. Suriye rejiminin düzenlediği saldırılarda bir cami de hedef alındı. Kurban Bayramı’ndan beri devam eden saldırılar nedeniyle bölgede yaşayan siviller zorunlu olarak göç etmeye devam ediyor. Bu arada siviller kaçarken, rejim güçleri bölgeyi havadan ve karadan vuruyor. Han Şeyhun ilçesi kırsalındaki bir yerleşim birimindeki cami de devam eden saldırılardan nasibini aldı. Ali Bin Ebu Talip Cami neredeyse kullanılamaz hale gelirken, saldırıda kimsenin yaşamını yitirmediği, ancak çok sayıda kişinin yaralandığı belirtiliyor. Bu arada saldırılardan kaçan Suriyeli siviller, güvenli olan Türk sınırına doğru kaçışlarını sürdürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN