Cephede kaybediyor sivilleri katlediyor

Cephede kaybediyor sivilleri katlediyor

Rusya ve Fransa başta olmak üzere cephedeki askeri çatışmaları durdurmak için çaba gösteren ülkeler aynı yaklaşımı siviller için sergilemedi. Erivan önceki saldırılarına dünyanın sessiz kalmasından aldığı cüretle Gence’yi yine vurdu.

Dağlık Karabağ’da 50’ye yakın noktayı işgalden kurtaran Azerbaycan’ın ilerleyişi sürerken Ermenistan ilk saldırısına dünyanın sessiz kalmasından aldığı cüretle hiçbir askeri tesisin yer almadığı Gence’yi yine vurdu. Ermenistan Ordusu Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence ve Mingeçevir’e füze saldırısı düzenlerken, saldırı sonucu yıkılan iki binanın altında çok sayıda sivilin bulunduğu kaydedildi. Azerbaycan Başsavcılığı 2si çocuk olmak üzere 13 sivilin hayatını kaybettiğini, 40 sivilin de yaralandığını açıkladı. Fransız haber ajansı AFP’nın aktardığına göre Dağlık Karabağ yönetimine bağlı milis güçleri, Azerbaycan ordusunun Cuma akşamı Hankendi ve Şuşa kentine yönelik bombardımanını artırdığını, buna son verilmesi için böylesi bir yanıt verdiklerini açıkladı. Azerbaycan ayrıca Dağlık Karabağ’ın Cebrail bölgesinde hava saldırısı düzenlemeye çalışan bir Ermenistan Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü duyurdu. 20’den fazla binanın yıkıldığını açıklayan yetkililer, daha fazla kişinin hayatını kaybetmiş olmasından endişeleniyor. Azeri kaynakları Mengeçevir kentine düzenlenen saldırının füze savunma sistemleriyle etkisiz hale getirildiğini bildirdi. AFP saldırıların Cuma akşamı Azerbaycan’ın, Dağlık Karabağ’ın başkenti Hankendi’ye yönelik bombardımanı sonrası gerçekleştiğini aktardı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ı “Gence’yi bombalayarak savaş suçu işlemekle” suçladı. Aliyev, “uluslararası toplum Ermenistan’ı cezalandırmazsa biz yaparız” dedi. Azerbaycan ordusunun çatışmalarda asla sivil yerleşim yerlerini hedef almadığını sözlerine ekledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hacıyev, Ermenistan topraklarından Azerbaycan’ın Gence şehrine balistik füzeler atıldığını söyledi. Hacıyev, bölgenin çatışma alanından çok uzak olduğunu belirtti. Öte yandan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Gence’deki sivillere yönelik vahşi saldırıyı kınadı. Sosyal medyadan Azerice paylaşımda bulunan Davutoğlu “Ermenistan savaş suçu işliyor. Tüm dünya bilsin ki, Azerbaycan yalnız değildir” dedi.

1810krt01a-sehir-1.jpg

ŞEHİTLER DUALARLA UĞURLANDI

Ermenistan’ın balistik füzelerle vurduğu Azerbaycan’ın Gence kentindeki saldırıda hayatını kaybeden 2’si çocuk 8 kişi son yolcuğuna uğurlandı. Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın 2’nci büyük kenti Gence’de gece saatlerinde gerçekleştirildiği saldırıda hayatını kaybeden 13 sivilden 8’i bugün toprağa verildi. Eskerov ailesinin saldırıda hayatını kaybeden 5 ferdi, yakınları tarafından Gence’deki 4 nolu mezarlıkta Azerbaycan bayrağına sarılı şekilde toprağa verildi. Baba Suluddin Eskerov, oğlu Bahtiyar Eskerov, eşi Sevil Eskerova, kızlar Nigar Eskerova ve henüz 10 aylık olan Narin Eskerova’nın enkaz altından cansız çıkarıldığı belirtildi. Füzenin müstakil evlerinin üzerine düştüğünü aktaran Vugar Şerifov, “Halen şoktayız, 1 kişi değil tam 5 kişi bir aileden bir anda yok oldu” diye konuştu.

SALDIRIDAN SONRA GEÇİCİ ATEŞKES

Gence’ye yönelik saldırının ardından Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan ile 18 Ekim’de yerel saat ile 00.00’dan itibaren insani amaçlı geçici ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurdu. Ateşkes ilanından önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Azeri ve Ermeni mevkidaşlarıyla telefon görüşmesi gerçekleştirmesi dikkat çekti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN