Türkiye'den Azerbaycan'a üst düzey destek ziyareti

Türkiye'den Azerbaycan'a üst düzey destek ziyareti

Meclis Başkanı Şentop ile bazı milletvekilleri Azerbaycan'a gitti. Şentop ve beraberindeki heyet Bakü'de 'Bağımsızlık Günü' etkinliklerine katılıp bazı resmi görüşmeler yapacak.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile bir grup milletvekili Azerbaycan'a ziyaret gerçekleştiriyor. 

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan özel uçakla saat 11.40'ta Azerbaycan'a hareket eden heyet, 20 Ekim'e kadar burada çeşitli etkinliklere katılacak.

ALİYEV DAVET ETTİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in davetlisi olarak Azerbaycan'a giden Şentop, beraberindeki heyetle 'Bağımsızlık Günü' etkinliklerine katılıp bazı resmi görüşmeler yapacak. 

İYİ PARTİ SÖZCÜSÜ HEYET DE 

Azerbaycan Milli Meclisi'ne hitap etmesi beklenen Şentop'a, AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Türkiye Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım,  AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özşavlı ve MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ eşlik etti. 

AZERBAYCAN NASIL BAĞIMSIZ OLDU?

 

Azerbaycan'da 'Bağımsızlık Günü' kutlanıyor, bağımsızlığın 29. yılında çeşitli etkinlikler düzenlenecek.  Azerbaycan'da 18 Ekim, 1992'den bu yana ulusal bayram olarak kutlanıyor.

 

Azerbaycan'da bağımsızlık, 28 Mayıs 1918'de Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Milli Şura tarafından ilan edildi.

 

Ancak ülke 2 yıllık kısa dönemden sonra Sovyetler Birliği tarafından işgal edildi. Azerbaycanlılar, 70 yıl Sovyet yönetimi altında yaşadı. 

 

Sovyet ordusunun 20 Ocak 1990'da Bakü ve diğer illerde kadın ve çocuk ayırmadan yaptığı katliam, Azerbaycan halkın Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) yönetimine olan güvenini tamamen sarsarak, ülkenin bağımsızlığına giden süreci hızlandırdı.

 

Dönemin Parlamentosu niteliğindeki kurumu olan Azerbaycan Yüksek Konseyi'nde 30 Ağustos 1991'de bağımsızlık ilan edilmesi yönünde bildiri kabul edildi.

 

Yüksek Konseyce, 18 Ekim 1991'de 'Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Devlet Bağımsızlığı Hakkında Anayasa Akti' oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Kabul edilen belgede, Sovyetler işgalci olarak belirtildi ve Azerbaycan'ın, 1918'de kurulan cumhuriyetin varisi olduğu ilan edildi.

 

Yüksek Konseyin kararı 29 Aralık 1991'de referanduma götürüldü. Referandumda halkın neredeyse tamamı, bağımsızlıktan yana oy kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN