CHP: Cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme operasyonu

CHP: Cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme operasyonu

"Cumhuriyet tarihinin en büyük fişlemesi"nin gerçekleştirileceği gerekçesiyle CHP’nin karşı olduğu, dernek üyelerinin kimlik bilgilerinin İçişleri Bakanlığı’na bildirim zorunluluğu getiren Torba Kanun Teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışmalarla kabul edildi.

Bireysel silah kullanımından, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile dernek üyelerinin kimlik bilgilerinin İçişleri Bakanlığı’na bildirilmesi zorunluluğuna kadar çok sayıda düzenleme içeren Torba Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.

KOMİSYONDA FİŞLEME TARTIŞMASI

Teklifin görüşmeleri sırasında, Cumhuriyet tarihinin en büyük fişlemesine neden olacağı gerekçesiyle muhalefetle iktidar arasında sert tartışmalar yaşandı.

AK PARTİ TEKLİFİ SAVUNDU

AK Parti'li komisyon üyeleri, dernek üye bilgilerinin İçişleri Bakanlığı’na bildirilmesine ilişkin madde ile vatandaşların fişlenmesinin amaçlanmadığını vurgulayarak, habersiz olarak derneklere kaydedilen vatandaşların haklarını korumayı amaçladıklarını söylediler.

HDP’Lİ PAYLAN; “ZİMBABVE’DE BİLE YOK”

Türkiye dışında en fazla iki yada üç ülkede böyle bir düzenlemenin yer aldığına dikkat çeken HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Demokratik dünyada böyle tek bir düzenleme bile yok. Zimbabve’de bile yok. Dernekler esnek örgütlenmelerdir. Kimlik bilgilerini paylaşamazsınız. Ayrıca bu şartlar altında insanlar korkarlar ve derneklere üye olmak istemezler” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

Teklifi savunan AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir’in ise “Muhalefet milletvekilleri, korkudan insanların derneklere üye olamayacağından bahsediyor. O zaman amacımız fişleme değilmiş işte” demesi dikkat çekti.

İLGEZDİ, “CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK FİŞLEMESİNE HAZIRLANIYORLAR”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ise iktidarın söz konusu düzenleme ile Cumhuriyet tarihinin en büyük fişlemesine hazırlandığını öne sürerek, şunları söyledi:

“Türkiye'yi demokrasiden uzaklaştıranlar şimdi de cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme operasyonunu hazırlıyorlar. "Katılımcı demokrasi" adı altında dernek üyelerinin baskı altına alınmasına şahit oluyoruz. Bu çaba derneklere üye 12 milyon yurttaşımızın yani Türkiye'nin yüzde 15'inin fişlenmesi demektir. Amaç, yandaş olmayan dernekleri baskı altına almak ve toplumu sindirmektir. Anlaşılan o ki Türkiye'de iktidar partisi mensupları dışında herkes potansiyel olarak suçlu görülüyor. İnsan hak ve özgürlükleri başta olmak üzere Anayasa'ya açıkça aykırı olan bu düzenlemenin derhâl geri çekilmesi gerekmektedir.”

CHP’Lİ KABOĞLU, “TORBA YASA TUZAĞI”

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da Torba Kanun içerisinde fişleme düzenlemesinin bulunmasına tepki göstererek, “Torba yasa tuzaklarına bir yenisinin daha eklendiğini görüyoruz. İşin asıl uzmanlık komisyonu olan İçişleri Komisyonu’ndan çekilerek buraya alınması bir nevi perdelemedir. Bir derneğin üyelerinin kimlik bilgilerini açıklayıp açıklamamak, üyelerinin vereceği bir karardır. Buna devlet karar veremez” diye konuştu.

KUŞOĞLU, “GERİ ÇEKİN”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ise teklifin yasalaşması durumunda bir çok derneğin kapısına kilit vurulacağına işaret ederek, düzenlemenin geri çekilmesini talep etti.

CHP ve HDP’li vekiller tarafından yapılan uyarılar ve itirazlara rağmen fişlemeye ilişkin düzenlemenin yer aldığı teklif Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN