Çin son üç yılda 8 bin 500 cami yıktı

Çin son üç yılda 8 bin 500 cami yıktı

Doğu Türkistan’da yüzlerce beyin yıkama kampı inşa eden Çin’in 2017’den bu yana bölgede 8 bin 500 camiyi yıktığı uydu görüntüleriyle belgelendi. İmam Asım ve Ordam Türbesi gibi tarihi önemdeki yapılar da bu yıkıma maruz kaldı

Çin yönetiminin Uygurların ve Müslüman diğer azınlıkların yaşadığı Doğu Türkistan genelinde son yıllarda binlerce cami, türbe ve diğer kutsal mekanı ya yıktığını ya da hasar verdiğini aktaran New York Times (NYT) yıkımın boyutunu uydu görüntüleriyle ortaya koydu.

Uzun yıllar boyunca bölgedeki Müslümanların inanç ve kültürünü yansıtan İmam Asım Türbesi gibi yapıların bir bir yok olmasına dikkati çeken NYT, Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nün (ASPI) bu bölgedeki dini yapıların yıkılmasını ya da değişimden geçirilmesini gösteren yeni raporuna atıfta bulundu.

Buna göre 2017’den bu yana yaklaşık 8 bin 500 caminin tamamen yerle bir olduğu ve bu sayının bölgedeki toplam cami sayısının üçte birinden fazlasına denk geldiği kaydedildi. Enstitü adına araştırmaya öncülük eden Nathan Ruser, “(Çin) Kültür Devrimi’nden bu yana eşi benzeri görülmemiş boyutta bir yıkım ve silme kampanyası yürütüldüğü görülüyor” dedi.

ASPI çalışma için bölgede seçtikleri 533 camiyle ilgili bilgileri toplayıp bu bölgelerin farklı zamanlarda çekilmiş uydu görüntülerini analiz etti.

Kuruluş ayrıca, bölgedeki türbelerin, mezarlıkların ve diğer kutsal yapıların durumunu devlet destekli bir anket ve online kayıtlar üzerinden tespit edilen 382 konum örneğiyle gözden geçirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN