Çin'in uzay aracı Mars yörüngesine çok yaklaştı

Çin'in uzay aracı Mars yörüngesine çok yaklaştı

Şubat ayında Mars’a varması planlanan uzay araçlarından ikincisi Çin’e ait. Tianwen-1 misyonu kapsamında gönderilen bir uydunun 10 Şubat’ta kızıl gezegenin yörüngesine girmesi bekleniyor. Misyonda, daha sonra Mars yüzeyine inecek bir gezgin (rover) de yer alıyor.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait Umut görevinden sonra Çin’in Tianwen-1 misyonu da Mars’a ulaşma aşamasını yerine getirmek üzere. 10 Şubat’ta yörüngeye yerleşmesi beklenen Tianwen-1 misyonu kapsamında kızıl gezegene gönderilen uydu ve gezgin, Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından 23 Temmuz 2020’de Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Tesisi’nden fırlatılmıştı. 

Yedi aylık yolculuk sonunda Mars’a ulaşmak üzere olan beş tonluk uzay aracı Tianwen-1, Çin’in Mars’a gönderdiği ilk misyon olarak biliniyor.

ay.jpg

Dünya’yla arasında 56 milyon ila 482 milyon kilometre uzaklık bulunan Mars’tan gelecek her türlü verinin 11 dakika süreyle geldiğini hatırlatan Çin Uzay Teknolojisi Akademisi eski araştırmacısı Pang Zhihao, uzay aracının Mars yörüngesine giriş esnasında yapacağı her türlü manevranın önceden belirlendiğini söyledi. Zhihao, Tiawen-1 yörüngeye gereğinden fazla hızlı girmesi halinde Mars’ın yanından geçeceğini, çok yavaş gitmesi halinde de yüzeyine çarpacağını söyledi. Kızıl gezegene yönelik 1960’lardan beri yapılan misyonların yaklaşık yarısı başarısız oldu. 

Misyon hakkında geçtiğimiz hafta bilgi sağlayan Çin, Tiawen-1’in çektiği Mars fotoğrafı yayınlamıştı. Daha önce de Tiawen-1, uzayde hedefine giderken selfie çekmişti. 

Mars’ın yörüngesine yerleştikten sonra Tianwen-1, taşıdığı gezgini (rover) Mart ayında başarıyla indirmeyi planlanıyor. 

Genelde misyonlarıyla ilgili zaman çizelgelerini vaktinden önce açıklamayan Çin, Tiawen-1 misyonuyla ilgili de sınırlı bilgi verdi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN