Çözüm izole hastane

Çözüm izole hastane

Türkiye koronavirüsle mücadelesine ‘hataya yer yok’ günlerinde olumlu adımlar atarken izolasyon en önemli tedbir başlığı olarak öne çıktı. Uzmanlar “Diyabet, KOAH gibi yüksek risk grubundaki hastalar ile Kovid-19 şüphesi bulunanların aynı ortamda tedavi görmemesi için alınan önlemler daha da sıkılaştırılmalı” dedi. Virüsle daha etkili bir mücadele yürütülebilmesi için de yalnızca bu hastalara hizmet verecek özel donanımlı hastanelere ihtiyaç olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Mart’ta görülen ilk vakanın ardından şu ana dek testi pozitif çıkan bin 526 hasta bulunduğunu ve 37 vatandaşın da koronavirüs salgınında hayatını kaybettiğini duyurdu. Türkiye, sosyal mesafeyi azaltacak peş peşe önlemler alırken izolasyonun en katı şekilde sağlanması gereken yer olarak hastaneler öne çıkıyor. Tanı kitlerinin devrede olduğu sağlık kuruluşlarının önünde test kuyruklarının oluşması tartışmalara yol açtı. İstanbul Bakırköy’de bulunan Sadi Konuk Hastanesi’nde koronavirüs şüphesiyle test yaptırmak isteyen vatandaşların kuyruğa girdikleri görüldü. Bazılarının arasında bir metreden az mesafe bulunan vatandaşlar “Acilden mi yönlendirdiler?’ sorusuna “Hayır, isteyen kendi talebi ile yaptırıyor” yanıtını verdi. Bu testlerle birlikte hastanelerde işleyen süreç daha da kritik hale geldi. Büyükşehirlerde yalnızca virüslü hastalara hizmet verecek hastane sayısının artması gerektiği belirtildi.

‘Evde kal’ çağrılarının ardından 20 Mart’ta yayımlanan genelgeyle Sağlık Bakanlığı, bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu 3. seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneleri ‘pandemi’ yani salgın hastaneleri olarak tanımladı. Ardından 65 yaş ve üstü ile kronik hastalığı bulunan vatandaşlara yönelik sokağa çıkma yasağıyla birliktye ‘risk grubu’ olarak tanımlanan diyabet, KOAH, kalp ve tansiyon hastalarının toplumdan izole edilmesi hayati önem kazandı. Uzmanlar, sağlık kuruluşlarına koronavirüs şüphesiyle başvuranlarla ‘risk grubu’ndaki hastaların temas etmemeleri gerektiğine dikkat çekti. Bu riski vurgulayan Balıkesir Tabip Odası eski Başkanı CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin de KARAR’a yaptığı açıklamada “Acillere şeker hastası da korona şüphelisi de başvuruyor. Bu kişiler arasındaki mesafe yakınlaşabiliyor” iddiasını dile getirdi. Şahin, büyük kentlerde sadece virüs şüphesi bulunan kişilerin başvuracağı hastaneler oluşturulmalı” diye konuştu.

İLAÇLAR 40 İLDE

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki gün Çin’den geldiğini duyurduğu ilaçlar 40 şehre ulaştırıldı. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Koca, yoğun bakımlarda kullanılmaya başlanan ilacın etkinliğinin gelecek günlerde netleşeceğini belirterek “Ankara’ya ulaşan ilaçlar, gece saatlerinde ambulans uçaklarla 40 şehre dağıtıldı. İlaçların dağıtımı 8 saat sürdü. Yeni ilaçlar, yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören Kovid-19 hastaları için kullanılacak” ifadelerini kullandı. Söz konusu ilçaların yoğun bakım süresini kısalttığı belirtiliyor.

TSK’DAN SOLUNUM CİHAZI HAMLESİ

Milli Savunma Bakanlığında bağlı birlik, karargah ve kurumlarda salgınla ilgili tedbirlerin uygulanma seviyelerinin takip edildiği, olası vakalara karşı alınacak tedbirler ve tıbbi planlamalar ile muhtemel hal tarzları geliştirildiği ve tüm bu süreçlerin yönetildiği Koronavirüs ile Mücadele Merkezi kuruldu. Mehmetçiğin güvende olduğunu ifade eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar “ Bu tedbirleri, sadece yurt içindeki değil yurt dışındaki birliklerimizde de yerine getiriyoruz” dedi. Maske ve antibakteriyel sıvı üretimini yükselterek sadece TSK’ya değil vatandaşa da katkı sunacaklarını belirten Akar “fabrikalarımızdaki mevcut teknik ve teknolojik imkanları kullanarak solunum cihazları yapılması için de gerekli talimatı verdik. Şu anda ilgili arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki günlerde bunun da sonucunu almayı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ZORBAYA ÖRNEK CEZA

Korovirüs salgınının yayılmasını önlemek ve risk grubundaki vatandaşların korunması maksadıyla çıkarılan 65 yaş ve üstü ile krononik hastalığı bulunan vatandaşlara yönelik yasağın ardından tepki çeken görüntüler kaydedildi. Toplumun büyük bir kesimi vatandaşlar için seferber olurken bu yaş grubundakilere yönelik duygusal şiddet içeren videolar da sosyal medyanın gündemi oldu. Büyük tepki çeken görüntülerin ilki önceki gece yayımlandı. Ankara’da kaydedilen görüntülerde videoyu çeken kişi polis gibi davranarak “Normalde ceza kesmemiz gerekiyor bu sefer sizi affedelim” dedi. Yaşlı adam ise “Hastaneye geldim, otobüs almadı beni. Polise söyledim” yanıtını verdi. Yaşlı adama yapılanlar sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Görüntülerin ardından İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Açıklamada “Hepimizi üzen görüntülere neden olan M.T.E. Ankara İl Emniyet Md. ekiplerince yakalanıp hakkında işlem başlatıldı. Videoya çektiği İhsan amcamızı, kaymakamımız ziyaret ederek bakanımız Süleyman Soylu ile telefonda görüştürdü. Amcamızdan bu münasebetsizlik adına özür diledik” denildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının “Kamu Görevini Usulsüz Üstlenilmesi” suçundan başlatılan soruşturma kapsamında M.T.E, 1. Sulh Ceza Hakimliğinde hakim karşısına çıktı. Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, “Kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi” suçundan M.T.E. hakkında 15 gün süreyle evini terk etmemesine, bu sürenin tamamlanmasının ardından da haftada iki gün ikametine en yakın huzurevine ziyarete gitmesine hükmetti.

BAŞINA KOLONYA DÖKTÜ

Öte yandan bu görüntüler konuşulurken benzer bir video daha ortaya çıktı. Bu kez İstanbul’da kaydedilen videoda, yaşlı adamı durduran bir grup genç, yaşlı adamın yüzüne zorla maske takarak başına kolonya döktü. Sosyal medyada yayılan görüntü, büyük tepki topladı. Görüntüde “Virüsün birini bulduk” diyen şahıs, gitmek isteyen yaşlı adamı “Bak lan buraya” diyerek zorla durduruyor. “Virüs vakasına yakalanmış acil müdahale timi geldi” diyerek yaşlı adama maske takan genç, adamın başına da kolonya döküyor. “Kesinlikle kimseye bulaşmıyorsun, doğru hastaneye gidiyorsun” diyen genç, yaşlı adamı gönderiyor.

Görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından tepkiler çığ gibi büyüdü. Yaşlı adamın oğlu olduğunu belirten Öztürk E. sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Babasının şizofreni rahatsızlığı olduğunu belirten Öztürk E. “Kardeşlerim, videodaki kişi benim babam engelli, şizofreni rahatsızlığı var bu görüntürden etkilendiği için bir haftadır kaldırtmaya çalışıyordum ama artık yetişemedim. Videoyu çeken şahısa ulaşmaya çalıştım oralı bile olmadı. Babannem ve dedem ağlamaktan kahroldu” ifadelerini kullandı. Konu hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Olay geçekleştiren şüpheli O.K. gözaltına alındı.

BİLİM KURULU 'UZATIN' DERSE TATİL UZAYACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs tedbirlerine ilişkin videokonferans yöntemiyle ilgili bakanlarla gerçekleştirdiği görüşmeyi sosyal medyadan paylaştı. “Milletimizin hizmetinde mesaimiz devam ediyor. Tüm kurum ve kuruluşlarımızın çalışmalarını yakından takip ediyor, adımlarımızı eş güdüm içerisinde atmayı sürdürüyoruz” diyen Erdoğan, ürünleri değişik kanallarla yurt dışına kaçıranlara bu işin hesabını soracaklarını söyledi. Erdoğan, özellikle tıbbi malzemelerde stokçuluk yapanları uyararak “Ülkemizin içinde bu ürünleri fahiş fiyatlarla satanlara da bu işin hesabını kesinlikle sorarız. Bunun da bizim yasalarımızda yeri yok. Turizmde 14 günde geri ödeme konusu bunları şu anda Hazine Maliye Bakanımız da Kültür ve Turizm Bakanımız ile görüşme halindeler.

Enerji de ise günlük ödemelerin ertelenmesi hususunda bu konuyu masaya yatırmanızda da fayda olur. Bunlar düşünülebilir, erteleme konumuz olabilir ama doğal gaz ve elektriğin kapanması gibi bir şeyin içerisine takdir edersiniz ki biz çok daha zor günler yaşadık, böyle bir şeye girmedik. Çünkü devlet sosyal devlettir. Sosyal devlette de böyle bir adım atılamaz. Bu konuda kararlı olacağız” ifadelerini kullandı. Erdoğan’a alınan önlemler ve sonuçlarına ilişkin bilgi veren İçişleri Bakanı Soylu ise 15 büyükşehirdeki toplu taşıma oranının yüzde 80 düştüğünü dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Selçuk ile de görüşme gerçekleştiren Erdoğan, uzaktan eğitim çalışmalarını kısmen takip ettiğini belirterek “İnşallah bu çalışma sistemiyle geleceğe yönelik çok farklı bir sistemi de oluşturmuş oluyoruz” diye konuştu. Selçuk ise Bilim Kurulu ile görüşme gerçekleştirip okulların tatil sürelerinin uzatılması konusunda bir karar almak istediklerini kaydederek, Erdoğan’ın bu konudaki talimatlarını aldı. Erdoğan, okulların tatil sürelerinin uzatılması ile ilgili şunları söyledi: “Bilim Kurulu’nun bu noktadaki tavsiyesini çok önemsiyorum. Yani uzatılabilir de uzatılmayabilir de ama eğer Bilim Kurulu uzatılmasında fayda var diyorsa ona uyalım ama bir hafta yeter diyorsa ona uyalım. Çünkü işin ehli onlar. Dolayısıyla onların tavsiyeleri istikametinde gitmekte fayda var. Çözeriz, onu da.” Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise “Çin’de sadece bu 60 dakikalık süreyi kullanan hazırlık sürecini devre dışı bırakan bir kit bulduk. Bununla ilgili de yarın sabah 50 bin hızlı PSR kiti geliyor, bağlantı yaptık, parasını ödedik” değerlendirmesinde bulundu.

MUHALEFET ONAYLARSA 70 BİN KİŞİYE TAHLİYE

AK Parti’nin yürüttüğü infaz yasası değişiklik çalışmaları koranavirüs tedbirleri kapsamında hızlandırıldı. AK Parti ve MHP’nin geçen hafta yürüttüğü çalışmalardan sonra dün muhalefet partileriyle görüşmeler gerçekleştirildi. AK Parti heyetiyle görüştükten sonra CHP adına açıklama yapan Grupbaşkanvekili Engin Özkoç, teklif aynen yasalaşırsa 70 bin kişinin yararlanacağını, farklılaştığında ise bu sayının 35-40 bine düşeceğini söyledi. Anadaolu Ajansı ise teklifin yasalaşması durumunda bundan 100 bine yakın kişinin faydalanarak tahliye olacağını duyurdu. Türkiye’de cezaevlerinde yaklaşık 300 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor.

AK Parti heyeti dün sırasıyla 10 kanunda değişiklik içeren taslağı CHP, İYİ Parti ve HDP’lilerle görüştü. 1 saat 40 dakikalık görüşme sonrası kameraların karşısına geçen CHP’li Özkoç, teklifin içeriğiyle ilgili bilgi aldıklarını daha sonra da CHP olarak görüşlerini sunduklarını anlattı. AK Parti heyetine TCK 188 kapsamındaki uyuşturucu ticareti, cinsel suçlar ve kadına şiddet konusunda hassasiyetlerini ilettiklerini belirten Özkoç “Ayrıca Terörle Mücadele Yasasında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle terör örgütü üyesi olmadığı halde yardım yataklık adı altında haksızlığa uğrayan çok sayıda kişinin bulunduğu, bu haksızlıkların giderilmesini kapsayacak bir adıma da ihtiyaç olduğunu belirttik” ifadelerini kullandı. Özkoç ayrıca tutuklu gazeteciler, akademisyenler ve muhaliflere yönelik de düzenleme yapılmasını ilettiklerini söyledi. Özkoç, CHP’nin hukukçu milletvekillerinin teklif üzerinde çalıştığını, CHP’nin önerilerinin de yer alacağı çalışmayı AK Parti’ye ileteceklerini daha sonra da görüşmelerin devam edeceğini dile getirdi. Özkoç, gelen teklif değişmeden geçerse yaklaşık 70 bin kişinin yararlanacağı, farklılaştığında ise bu sayının 35-40 bine düşeceği bilgisi verildiğini paylaştı. Uyuşturucu ve cinsel suçlar konusunun CHP’nin hassasiyet gösterdiği konular olduğunu tekrarlayan Özkoç, “Bu maddelerin olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Vereceğimiz belgede de bunu özellikle koyacağız” diye konuştu. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı ise sosyal medyada yaptığı değerlendirmede “Hazırladığımız infaz taslağı adı üstünde sadece bir taslak. Tüm partilerin yaklaşımını görmek istediğiniz bir zemin. Nihai teklif görüşmelerin ve son değerlendirmenin ardından belli olacak. Taslak üzerine spekülasyon yapmak kesinlikle yanlıştır, sürece zarar vericidir” yorumunda bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN