Doç. Dr. Yusuf Savran'dan kritik koronavirüs uyarı: Türkiye ciddiyetin farkında değil, Maalesef İtalya'dan ilerideyiz

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Doç. Dr. Yusuf Savran, koronavirüsle ilgili kritik uyarılarda bulundu. Savran "İstatistiklere bakınca hazırlıksız yakalanmış İtalya'ya göre, 'Biz buna hazırlandık' diyen Türkiye daha ciddi bir sınav veriyor. Günlere göre, vaka, ölüm sayısı, şu ana kadar İtalyanlardan daha ileridedir. Türkiye hala bu işin ciddiyetinde değil" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Pandemi Servis Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Yusuf Savran, koronavirüsle ilgili kritik uyarılarda bulunduğu bir videoyu yayınladı.

Kritik açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Savran "İstatistiklere bakınca hazırlıksız yakalanmış İtalya'ya göre, 'Biz buna hazırlandık' diyen Türkiye daha ciddi bir sınav veriyor. Günlere göre vaka sayımız ve ölüm sayımız şu ana kadar İtalyanlardan ileridedir. Türkiye hala bu işin ciddiyetinde değildir" ifadelerini kullandı.

"Bu işi ciddiye almazsak bu iş çığrından çıkacak ve bin rakamlı ölümlere ulaşacak. Türkiye bu işin ciddiyetinin farkında değil. Pandemi servisinin yöneticisi olarak deneyimlerimi aktarmak istiyorum" diyen Doç. Dr. Savran'ın açıklamaları şöyle:

"*GÜNDE ORTALAMA 100 VAKA: Maalesef bütün 'evde kal' çağrılarına rağmen buna uymayan insanlar sayesinde virüs yayılım alanı buldu. İlk on günlük vakalara bakınca çoğu 18-45 yaş aralığında hafif vakalar. Son 48 saatteki gözlemlerimiz ise bu iş yaşlılarımıza sirayet etti. Günlük ortalama yüz vaka başvuruyor. 65 yaş üstü kronik hastalarımız olan vakalar artıyor. Bu ağır seyredecek vakalar yakın demektir. Ciddi yoğum bakım ihtiyaçları ve desteğe rağmen ölümle sonuçlanacaktır. Lütfen evde kalın. Çok geç değil. Bu virüsü böyle kırabiliriz.

*N95 MASKE KULLANMAYIN: Tuzlu gargara, limonlu su, kelle paça gibi önerilere itibar etmeyin. Bu virüs damlacık yoluyla ve yüzeylerde canlı olduğunda ellerimizle temas yoluyla bulaşmakta. Bunun için yapacağınız tek şey cerrahi maske kullanarak sizde virüs varsa yaymayı engelleyebilirsiniz. N95 maskeyi lütfen kullanmayınız. Bunu kullanmak için belli alanlar tanımlanmıştır tıp camiasında. Bu maske sizin nefesinizi dışarı veriyor. Sadece cerrahi maske kullanmanızı öneriyoruz. Hastalıklı insanların N95 maske kullanması hiç sağlıklı değil.

*TIP İNSANLARINA GÜVENİN: Ellerinizi dezenfektan bazla, ya da kolonyayla temizlemenizde ve su ve sabunla uzun süre yıkamanızda fayda var. Bu işi ciddiye almazsak bu iş çığrından çıkacak ve binli rakamlara ulaşacak. Tıp insanlarına güvenin. Evde kalın."