200 milyon kişiyi öldürmüştü! Dünyanın korkulu rüyası tekrar uyandı... Kıyamet alameti gibi

200 milyon kişiyi öldürmüştü! Dünyanın korkulu rüyası tekrar uyandı... Kıyamet alameti gibi

Dünya üzerinde birçok kez insanlığı tehdit eden o hastalık yeniden kendisini gösterdi. Ortaçağ'da ortaya çıkarak 200 milyon insanın ölmesini sağladığı bilinen hastalık Çin'den gelen bilgiler doğrultusunda endişeye sebep oldu. Koronavirüs pandemisinin ardından gündeme gelen hastalık konusunda tartışmalar yükseliyor. Peki, ne tür bir hastalık? İşte tüm detaylar...

Dünya üzerinde yaşanan felaketler insanlığı korkutmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi üzerine Çin'den bir kötü haber daha geldi.

DÜNYAYI KORKUTAN TEHDİT

Nüfusu ile oldukça kalabalık olan Çin'in kuzeyinde yer alan İç Moğolistan Özerk bölgesinde bir veba türü tespit edildi. 7 Ağustos tarihinde tespit edilen iki hıyarcıklı (bubonik) veba türü dünyanın dikkatini çekti. Yapılan açıklamalara göre bir kadında tespit edilen veba türünün kızında ve eşinde de görüldüğü dikkatleri çekti.

Araştırmalar sonucunda kemirgenler tarafından yayıldığı belirtilen veba türünün oldukça bulaşıcı olduğu söylendi. En çok hıyarcıklı veba vakası ise Çin'in İç Moğolistan ve kuzeybatısında bulunan Ningxia eyaletinde tespit edildi.

covid19-locum-tenens-physician-mental-challenge.jpg

200 MİLYON CAN ALDI

Tehlikesinin boyutu oldukça büyük olan veba salgını tarihe baktığımızda da birçok kez felaketlere sebep olmuştur. Veba salgını 1346 ile 1353 yılları arasında Ortaçağ Avrupa'nın nüfusuna büyük bir darbe vurmuştu.

Kara veba salgını sonucunda 75 milyon ile 200 milyon arasında insanın öldüğü söyleniyor. Vebanın yol açtığı ölüm sayısı tam olarak bilinmese de Avrupa nüfusunun belirtilen tarihler arasında yüzde 30 ile yüzde 60 arasında bir düşüş yaşadığı gözlemleniyor.

ogdlg4u5lba3hjqvt4xlzjmypq-1.jpg

VEBA NEREDEN BULAŞIR?

Genellikle dağ sıçanı gibi memelilerde bulunan bu veba türü, hayvanlardan insanlara bulaşabilir. yersina pestis bakterisi ile insanlık için büyük bir tehdit olan hastalıktır. Belirtilen veba türü en yaygın şekilde pire ısırmasından tetiklenebilir.

HIYARCIKLI VEBA BELİRTİLERİ

Üç ayrı formda bulunan hıyarcıklı veba türü, vücudunuza girmesinin ardından 2 ile 8 gün arasında kuluçkaya yatar. Kuluçka süresinde ise lenf bezlerinin şişmesi, ağrıması, yüksek ateş, titreme ve öksürük belirtileri de kendisini gösterir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN