286 gün uzayda kalan astronotlar, yeryüzünde uyum sağlayamıyor

286 gün uzayda kalan astronotlar, yeryüzünde uyum sağlayamıyor

286 gün uzayda kalan Amerikalı astronotlar, Dünya’ya dönüşlerinin ardından ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Yerçekimiyle yeniden tanışan Wilmore ve Williams, fiziksel uyum sürecinde zorlu bir rehabilitasyon geçiriyor.

Amerikalı astronotlar Butch Wilmore ve Sunita Williams, uzayda geçirdikleri 286 günün ardından Mart 2024’te Dünya’ya döndüler. Ancak esas zorluk, yeryüzüne indikten sonra başladı. Kas erimesi, kemik yoğunluğundaki azalma, yerçekiminin etkisiyle oluşan ağrılar ve uyku problemleri, astronotların karşı karşıya kaldığı sorunlardan sadece bazıları.

SEKİZ GÜNLÜK GÖREV, DOKUZ AYA DÖNÜŞTÜ

Başlangıçta yalnızca sekiz günlük bir görev için Haziran 2024’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilen ikili, teknik sorunlar nedeniyle istasyonda neredeyse dokuz ay kaldı. Görev süresi öngörülerin çok ötesine geçti ve dönüşleri Rus yapımı bir kapsülle gerçekleşti. Karaya inişin hemen ardından hastaneye kaldırılan astronotlar, NASA’nın uzman ekipleriyle kapsamlı bir rehabilitasyon sürecine alındı.

“YERÇEKİMİ İLK BAŞTA DAYANILMAZDI”

Sputnik'te yer alan habere göre Wilmore, uzun süreli mikro yerçekimi ortamının ardından Dünya’ya uyum sürecini anlatırken, “Yerçekimi bir süre boyunca oldukça rahatsız edici. Sürecin uzunluğu kişiye göre değişiyor ama kolay olmuyor,” ifadelerini kullandı. Denize iniş anında yaşadığı boyun ağrısını ise, “Henüz tekneden çıkarılmamıştık, hâlâ okyanustaydık ve boynum ağrımaya başladı,” diyerek anlattı.

"BİR GÜN DÖNECEĞİMİZİ HEP BİLİYORDUM"

Sunita Williams ise görev sonrası süreci “karmaşık ama umut dolu” olarak tanımladı. NASA’nın düzenlediği bir etkinlikte konuşan Williams, “Bir gün geri döneceğimizi hep biliyordum. Sadece doğru aracın gelip bizi almasını beklememiz gerekiyordu. Tüm ekip hazır olduğunda evdeydik,” sözleriyle duygularını paylaştı.

İkili, Dünya’ya döndükten sonra fiziksel dayanıklılıklarını yeniden kazanmak için yoğun bir terapi sürecinden geçti. Mikro yerçekiminin etkisiyle zayıflayan kas yapısı ve kemik erimesi gibi fiziksel sorunlara karşı uzman gözetiminde çalışmalar yürütüldü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN