AB uranyum tedarikinde risk görmüyor: Yeterli miktarda uranyum var

AB uranyum tedarikinde risk görmüyor: Yeterli miktarda uranyum var

Avrupa Birliği, Nijer'de 26 Temmuz'da yaşanan askeri darbe sonrasında Fransa'ya uranyum ihracatının durdurulması'nın tedarikte bir sıkıntı yaşatmayacağını belirtti. AB Komisyonu Sözcüsü Adalbert Jahnz, orta ve uzun vadede dünya piyasasında AB'nin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek miktarda uranyum bulunduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Adalbert Jahnz, Brüksel'de düzenlenen günlük basın toplantısında, dünyanın en büyük uranyum tedarikçilerinden Nijer'de 26 Temmuz'da yaşanan askeri darbe sonrasında Fransa'ya uranyum ihracatının durdurulması hakkında açıklama yaptı.

'YETERLİ MİKTARDA URANYUM VAR'

Komisyon Sözcüsü Adalbert Jahnz, "AB için bir uranyum tedarik riskinin olmadığını teyit edebilirim. AB kuruluşları, herhangi bir kısa vadeli arz riskini azaltmak için yeterli uranyum stokuna sahiptir" diye konuştu. Jahnz, orta ve uzun vadede dünya piyasasında AB'nin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek miktarda uranyum bulunduğunu açıkladı.

FARKLI ALANLARDA KULLANILABİLİYOR

Jahnz, Nijer'in AB için önemli bir doğal uranyum tedarikçisi olduğunu anımsatarak, bu uranyumun yakıt olarak kullanılması için zenginleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Radyoaktif zehirli bir metal olan uranyum, kanser tedavisinden denizciliğe, silah sanayisinden nükleer enerji tesislerine kadar birçok farklı alanda kullanılabiliyor.

EN BÜYÜK TEDARİKÇİLERDEN BİRİSİ

Afrika'nın en yüksek dereceli uranyum cevherine sahip Nijer, geçen yıl iki bin 20 metrik ton uranyum üretti. Dünyadaki uranyum arzının yüzde beşini karşılayan Nijer, bu alanda en büyük tedarikçiler arasında yer alıyor. Özellikle AB ve Fransa, Nijer'den önemli miktarda uranyum alımı sağlıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN