ABD-Çin arasında yapay zeka rekabeti: Çin uzman yetiştirmede farkı kapatıyor

ABD-Çin arasında yapay zeka rekabeti: Çin uzman yetiştirmede farkı kapatıyor

Yapay zeka yarışında ABD, Çin’e fark atmış durumda. Amerikan’ın YZ’daki hakimiyeti Çin tarafından da kabul ediliyor. Ancak Çin YZ araştırmaları sahasında aradaki mesafeyi hızla kapatıyor. Dünyanın en seçkin YZ uzmanlarını çıkartan ülkeler arasında Çin neredeyse ABD’ye ulaşmak üzere.

KARAR / ALMANYA

Çin sosyal medya platformu Wechat’da Çinli bir YZ şirketinin sahibi tarafından yapılan paylaşım ABD ile Çin arasında YZ teknolojiler rekabetinin son durumu hakkında açıklayıcı bilgi veriyor ‘’Çin’in YZ’da henüz çocuk yuvası düzeyinde. ABD YZ’sı ise doktorasını yapıyor’’. Aynı paylaşımda Çinlilerin henüz Altman’ın Open AI’sinin peşinden nefes nefese koşturdukları ve bunu kopyalamaya çalıştıkları ifade ediliyor.

Çin’de çok sayıda resmi ve gayri resmi korumu Open AI’nin ürettiği ChatGPT benzeri sohbet robotları geliştirdi. Ancak hiçbirisi ChatGPT’nin düzeyine erişemedi. Çin’in resmi yayın organı Global Times da Çin’in üretken yapay zeka konusunda ABD’nin gerisinde olduğunu yazdı. Ancak Pekin YZ’yı öncelikler listesine aldı ve 2030 yılına kadar YZ’da dünyanın öncü ülkesi olmayı stratejik bir hedef olarak belirledi.

Çin henüz ortaya çıkan YZ ürünleri açısından bu hedefin çok gerisinde ancak YZ uzmanları yetiştirme konusunda küçümsenmeyecek mesafeler kaydetti ve ABD ile arasındaki farkı hızla kapatma yolunda. Marco Polo adındaki düşünce kuruluşu yapılan bir araştırmada dünyanın en prestijli YZ konferansı olan Neurips’te (Neural Information Processing Systems) kimin araştırmalarının kabul edilip sunulduğunu belirledi. Bu konferansta araştırmaları kabul edilen uzmanlar dünyanın beşte birlik ayrıcalıklı alanına girebilen en iyi YZ uzmanları olarak kabul ediliyor.

ÇİN UZMANLIK REKABETİNDE ÖN SIRALARDA

Çin beş yıl önce bu sıralamanın sonlarındaydı ancak Aralık 2022 sıralamasında ABD’nin ardından ikinci sıraya yükseldi. Araştırmaya göre dünyanın en iyi 100 YZ araştırmacısından 12’i Çin’de, 57’si ise ABD’de faaliyetlerini sürdürüyor. Bu rakam beş yıl önce 65’di.

Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından birisi ise araştırmacıların nerede çalıştıkları değil nerden geldikleri. Buna göre dünyanın en iyi YZ uzmanlarının yüzde 26’sı Çinli, yüzde 28’i ise ABD’li. Çinli uzmanlar o denli vazgeçilemez hale geldi ki ABD kurumlarında çalışan Çinli uzmanların oranı (yüzde 38) Amerikan uzmanlardan (yüzde 37) daha fazla.

Çinli araştırma kurumları da uluslararası saygınlık alanında büyük aşama kaydetti. Beş yıl öncesinde araştırma kurumları sıralamasında 9. sırada olan Çin 3. Sıraya yükseldi. Tsinghua Üniversitesi YZ araştırmalarında ABD’nin ünlü MIT’ini (Massachusetts Institute of Technology)bile geçerken sadece Stanford ve Google’ın özel araştırma kurumunun (1.) gerisinde kaldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN