ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: Türkiye Gazze için 'ertesi gün planı'na hazır

ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: Türkiye Gazze için 'ertesi gün planı'na hazır

İsrail'in Gazze'de uyguladığı katliamların en büyük destekçisi olan ABD'nin Dışişleri Bakanı Blinken, Ortadoğu temaslarına devam ediyor. İstanbul'da Erdoğan ve mevkidaşı Fidan ile görüşen Blinken, görüşmeye ilişkin dikkat çeken açıklama yaptı. Blinken, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, BAE ve Türkiye'nin savaş nedeniyle harabeye dönen Filistin toprakları için uygulanacak 'ertesi gün senaryolarına' katılmayı düşüneceklerini söyledi. Plana göre bu ülkeler Gazze'nin tekrar inşasına katkıda bulunacak.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün yaptığı açıklamada dört Arap ülkesi ve Türkiye'nin, savaş sonrasında Gazze Şeridi'nin yeniden inşası ve idaresi için planlama yapmaya başlamayı kabul ettiklerini duyurdu. Savaşın yayılmasını önlemeyi amaçlayan acil bir Ortadoğu misyonunda bulunan Blinken, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'nin yaklaşık üç aydır devam eden savaş nedeniyle adeta harabeye dönen Filistin toprakları için uygulanacak 'ertesi gün senaryolarına' katılmayı ve katkıda bulunmayı düşüneceklerini söyledi.

Blinken açıklamasında, bölgeye ne tür katkılar yapılacağı konusunda ise ayrıntı vermedi.

Blinken'in görüştüğü ülkeler ABD'nin savaş sonrası planlama çağrılarına daha önce koşullu destek vermeyi kabul ederek, öncelikle ateşkesin sağlanması ve sivil kayıplarının önemli ölçüde azaltılması gerektiğinde ısrarcı olmuştu. Blinken kendisiyle birlikte seyahat eden gazetecilere yaptığı açıklamada "Gittiğim her yerde, şu anda karşı karşıya olduğumuz çatışmanın genişlemesini ve tırmanmasını önlemek için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlı olan devlet başkanlarıyla karşılaştım" ifadelerini kullandı.

Blinken, BM koordinatörüyle Gazze'nin kuzeyine insani yardımın kolaylaştırılmasını görüştü - Son Dakika HaberleriABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

'GİTTİĞİM ÜLKELERDE BARIŞ İÇİN MUTABIK KALDIK'

Blinken açıklamasını Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile Suudi Arabistan'ın batısındaki Al Ula'daki görüşmesi sonrasında yaptı. DW Türkçe'nin aktardığına göre ABD Dışişleri Bakanı daha önce Türkiye, Yunanistan, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirliklerini ziyaret etmişti.
Blinken bölgedeki son temaslarında görüştüğü ülke liderlerinin "Gazze'nin istikrara kavuşması ve toparlanmasına yardımcı olmak, Filistinliler için ileriye dönük siyasi bir yol haritası belirlemek ve tüm bölgede uzun vadeli barış, güvenlik ve istikrarın temini için ortaklaşa çalışma ve bu yöndeki çabaları koordine etme konusunda mutabık kaldıklarını" söyledi.

YAPILANDIRMA PLANI İÇİN RİYAD VE ABU DABİ ÖNEMLİ

Gazze'ye yönelik bir savaş sonrası planlamasında BAE ve Suudi Arabistan'ın mali ve ayni katkılarının önemli olabileceği belirtiliyor. Ancak İsrail'in eylemlerini en sert şekilde eleştiren Arap devletleri yeniden yapılanmaya katkı amaçlı tartışmaların başlayabilmesi için öncelikle çatışmaların sona ermesi gerektiğini vurgulayarak, uzun vadeli planlamalar konusunda mesafeli duruyor. Arap devletleri özellikle sivil kayıpların arttığı Ekim ortasından bu yana ateşkes çağrısında bulunuyorlar.

Blinken, Arap devletlerinin taahhütlerini Salı ve Çarşamba günleri İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve savaş kabinesi ile Filistin lideri Mahmud Abbas'a sunacağını, ardından da Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'ye takdim edip Washington'a döneceğini söyledi.

NETANYAHU'NUN PLANI ABD'NİN MUTABAKATINI ZORA SOKABİLİR

Gazze'ye yönelik bir savaş sonrası planı İsrail ve Filistinlilerin mutabakatını gerektiriyor, zira Netanyahu ve hükümetinin bölgeye ilişkin savaş sonrası planları bu mutabakatı zora sokabilir. Özellikle Netanyahu'nun iki devletli çözümü reddetmesi büyük bir engel olarak görülüyor. Nitekim Suudi Arabistan, İsrail ile ilişkilerini normalleştirmek için iki devletli çözümü şart koşuyor.

"Bu yönde ilgi var, reel bir ilgi ve dönüştürücü olabilir" diyen Blinken, Prens Muhammed'in İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye sıcak baktığını ancak bunun için Gazze'deki çatışmaların sona ermesini ve Filistin'in ayrı bir devlet olarak kabul edilmesini şart koştuğunu söyledi.

İsrail ise kalıcı bir ateşkese yanaşmıyor. Bu nedenle ABD bölgedeki insanlara yönelik yardımların yerine ulaşması ve insanların güvenli yerlere taşınabilmesi için birkaç kez "geçici insani ara" çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN