ABD istihbaratından 'Putin yanlış bilgilendirildi' iddiası: Başarısız olduğunu bilmiyor

ABD istihbaratından 'Putin yanlış bilgilendirildi' iddiası: Başarısız olduğunu bilmiyor

ABD istihbaratının iddiasına göre, Rusya lideri Putin, danışmanları tarafından Rus ordusunun Ukrayna'daki mücadelesi hakkında yanlış bilgilendirildi. Bu sebeple Putin ile Savunma Bakanı Şoygu arasında ciddi bir gerginlik var. Bu söylentileri ABD Dışişleri Bakanı Blinken de tekrarlarken Pentagon sözcüsü Kirby, "Putin'in, Savunma Bakanlığı tarafından Ukrayna'daki başarısızlığı hakkında tam olarak bilgilendirilmediği sonucuna katılıyoruz ve bu rahatsız edici" dedi.

Amerikan istihbarat kaynakları ve Beyaz Saray, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili çok ilginç bir iddia ortaya attı. The New York Times gazetesinin haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusu ve yakın danışmanları tarafından Ukrayna konusunda yanlış bilgilendirildi.

Çok sayıda ABD'li yetkiliye göre bu istihbarat, bir zamanlar Kremlin'in en güvenilir üyelerinden biri olan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da dahil olmak üzere, Putin ile Savunma Bakanlığı arasında artan gerilimi gösteriyor.

'YANLIŞ BİLGİLENDİRİLDİ, BAŞARISIZ OLDUĞUNU BİLMİYOR'

Cezayir'de konuşan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de, Putin'e danışmanları tarafından daha az bilgi verildiğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Başkan Putin ile ilgili olarak size söyleyebileceğim şey şudur; otokrasilerin olayı, bu sistemlerde iktidara doğruyu söyleyen insanların olmamasıdır. Ve bence bu, Rusya'da gördüğümüz bir şey."

Pentagon sözcüsü John F. Kirby, Çarşamba öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında Putin'in, ordusunun Ukrayna'daki başarısızlıklarına dair doğru bilgiye erişimi olmadığına inandığını söyledi.

Kirby, "Sayın Putin'in, Savunma Bakanlığı tarafından tam olarak bilgilendirilmediği sonucuna katılıyoruz. Putin, Ukrayna'da olup bitenler hakkında yanlış bilgilendirilmiş veya bilgisizse de, ordu onun, savaş onun, o seçti. Kuvvetlerinin Ukrayna'daki başarısızlığının derecesini tam olarak anlayamaması ise, dürüst olmak gerekirse rahatsız edici" diye konuştu.

'ORDU, PUTİN'DEN KORKUYOR'

Diğer Amerikalı yetkililer ise Putin'in salgın sırasındaki katı izolasyonunun ve aynı fikirde olmayan danışmanlarını alenen azarlamasının, Rus ordusunun üst düzey saflarında ihtiyat ve hatta korku yarattığını söyledi. Yetkililer, Putin'in Rus güçlerinin ilerleyişi hakkında eksik veya çok iyimser raporlar aldığını ve bu durumun askeri danışmanlarında güvensizlik yarattığını öne sürüyor.

'SAVUNMA BAKANLIĞI İLE GERİLİM YÜKSEK'

ABD'li yetkililere göre Putin, Rus ordusunun Ukrayna'daki kaybından habersiz görünüyor. Bir ABD'li yetkiliye göre, Putin'in bilgisizliği "kendisine doğru bilgi akışında kesinti" olduğunu gösterdi. Yetkili, Putin ile Savunma Bakanlığı arasında da şu anda "kalıcı bir gerilim" olduğunu iddia etti.

Yetkililer, istihbaratlarına göre Putin'in, Batı yaptırımlarının Rus ekonomisine ne kadar zarar verdiği konusunda da eksik bi sahip olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN