ABD Senatosu'ndan Ukrayna ve İsrail'e dev yardım paketi

ABD Senatosu'ndan Ukrayna ve İsrail'e dev yardım paketi

Gazze'de 28 bin sivili katleden ve en son halkın sığınağı olan Refah'da tüm uyarılara rağmen onlarca sivili bombalayan İsrail yönetimine, ABD kol kanat germeye devam ediyor. Senato aylar süren zorlu müzakerelerin ardından Ukrayna, İsrail ve Tayvan için 95,3 milyar dolarlık dev yardım paketini kabul etti.

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlayan ve son zamanlarda Refah'da devam eden saldırılarına ABD'den yeni destek geldi.

ABD Senatosu'nda bugün Ukrayna, İsrail ve Tayvan için 95,3 milyar dolarlık yardım paketi kabul edildi.

AP’de yer alan habere göre 22 Cumhuriyetçi, neredeyse tüm Demokratlarla birlikte paketi 70'e 29 lehte oyladı; destekçiler Ukrayna'yı terk etmenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i cesaretlendirebileceğini ve dünya çapında ulusal güvenliği tehdit edebileceğini savundu.

CUMHURİYETÇİLER YASAYA KARŞI ÇIKIYOR

Ancak paket, Temsilciler Meclisi'nde son derece belirsiz bir gelecekle karşı karşıya. Ukrayna'ya verilen desteği eleştiren eski Başkan Donald Trump'la aynı çizgide olan Cumhuriyetçiler yasaya karşı çıkıyor.

Sözcü Mike Johnson Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada Kongre'nin yasayı Başkan Joe Biden'ın masasına göndermesinin haftalar veya aylar sürebileceğini açıkça belirtti.

Yasa ile mühimmat ve hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere, Ukraynalı yetkililerin Rusya'nın ülkeye saldırması nedeniyle son derece ihtiyaç duyduğunu söylediği ABD yapımı savunma ekipmanları satın alınabilecek. Yasa aynı zamanda Kiev'deki hükümete ve diğer yardımlara yönelik 8 milyar doları da kapsıyor.

İSRAİL'E 14 MİLYAR DOLAR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy sosyal medyada hesabından yaptığı açıklamada "Bizim için ABD yardımının devam etmesi, insan yaşamının Rus teröründen kurtarılmasına yardımcı oluyor. Bu, şehirlerimizde yaşamın devam edeceği ve savaşı yeneceğimiz anlamına geliyor" dedi.

Ayrıca yasa, İsrail'in Hamas'la olan savaşı için 14 milyar dolar, Çin'e karşı Tayvan ve Hint-Pasifik'teki ortaklarına 8 milyar dolar ve Gazze'ye 9,2 milyar dolar insani yardım sağlayacak.

Kararın İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarının ardından onaylanması dikkat çekti.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, 9 Şubat'ta Beyaz Saray'da Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmesinde Ukrayna'nın yanında yer almaması durumunda bunun "kriminal ihmale yakın" olacağını söylemişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN