BAE'den tepki çeken karar: Kaşıkçı'nın avukatı gözaltında!

BAE'den tepki çeken karar: Kaşıkçı'nın avukatı gözaltında!

Arap Dünyası İçin Şimdi Demokrasi Platformu (DAWN), İstanbul'da katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın avukatlığını yapmış olan ABD vatandaşı ve insan hakları avukatı Asım Gafur'un Birleşik Arap Emirlikleri'nde gözaltına alındığını iddia etmişti. BAE yetkilileri insan hakları grubunun ortaya attığı Gafur'un tutuklandığı iddiasını doğruladı.

ABD merkezli Arap Dünyası İçin Şimdi Demokrasi Platformu (DAWN), İstanbul'da katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın avukatlığını yapmış olan insan hakları avukatı Asım Gafur'un Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) gözaltına alındığını bildirdi.

Bir BAE hükümet yetkilisi, Gafur'un 14 Temmuz'da Dubai Uluslararası Havalimanı'ndan aktarma yaparken, BAE mahkemeleri tarafından duyurulan kanıtlara göre kara para aklama suçundan gıyaben mahkumiyetle ilgili suçlamalar nedeniyle tutuklandığını doğruladı.

Üst düzey bir ABD yönetim yetkilisi de geçtiğimiz gün gazetecilere verdiği demeçte, ABD'nin tutuklamadan haberdar olduğunu, ancak Başkan Joe Biden'ın konuyu Suudi Arabistan'daki bir Arap zirvesinin oturum aralarında BAE başkanıyla ikili görüşmelerde gündeme getirip getirmeyeceğini söyleyemediğini bildirmişti.

Yetkili, tutuklamanın "Kaşıkçı meselesiyle ilgisi olduğuna dair hiçbir belirti olmadığını" ileri sürmüştü.

Suud asıllı gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul konsolosluğunda, ABD istihbaratına göre veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın onayıyla Suudi ajanlar tarafından katledilmişti.

DAWN'DAN GAFUR'UN SERBEST BIRAKILMASI ÇAĞRISI

Reuters'te yer alan habere göre BAE yetkilisi, Emirliğin ABD büyükelçiliğinin konsolosluk ziyareti yapma talebini kabul ettiğini ve asli davanın gıyabında yapıldığından Gafur'un yeniden yargılama talep etmesine izin verildiğini söyledi. Yetkili, "Bir talep alındı ve kabul edildi, dava yeniden açıldı ve ilgili yasal işlemler devam ediyor" dedi.

DAWN'ın bildirdiğine göre ABD konsolosluk yetkilileri, Gafur'un Abu Dabi'deki bir gözaltı tesisinde tutulduğunu ve kendisine karşı herhangi bir yasal süreç hakkında bilgisi olmadığını bildirdi.

DAWN, mahkumiyetin "yargı süreci olmadan" elde edildiğini belirterek Gafur'un derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

İnsan hakları grupları, BAE'nin yüzlerce aktivisti, akademisyeni ve avukatı çeşitli suçlamalarla haksız yollardan hapse attığını söylüyor. BAE, bu tür suçlamaları temelsiz bularak reddediyor ve ülke tüzükleri kapsamında insan haklarına bağlı olduğunu bildiriyor.

Biden, geçtiğimiz gün sona eren bölgedeki ziyarette insan haklarını gündeme getireceğini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN