Prens Selman'dan Biden'a 'Kaşıkçı' cevabı: Ebu Gureyb Cezaevi'ni hatırlattı

Prens Selman'dan Biden'a 'Kaşıkçı' cevabı: Ebu Gureyb Cezaevi'ni hatırlattı

Suudi bir yetkili, Prens Selman'ın ABD Başkanı Biden'a, Suudi Arabistan'ın, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi gibi hataların tekrarlanmasını önlemek üzere hareket ettiğini ve ABD'nin de Irak işgali dahil, hatalar yaptığını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Prens Muhammed bin Selman'a, krallığın fiili kralıyla yumruklaşarak selamlaştıktan kısa bir süre sonra Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden prensi sorumlu tuttuğunu söylediğini bildirmişti.

Kaşıkçı cinayetinin sorumluluğunu reddeden Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Biden'a, "Krallık gelecekte benzer hataların olmaması için tüm adımlar atılmıştır" dedi.

'BAZI DEĞERLERİ DİĞER ÜLKELERE DAYATMAK TERS TEPER'

İki liderin görüşmesi hakkında Reuters'e konuşan Suudi bir yetkiliye göre Muhammed bin Selman, bazı değerleri diğer ülkelere zorla dayatmaya çalışmanın geri tepebileceğini söyledi.

Yetkiliye göre, başkan olarak yaptığı ilk Ortadoğu gezisinde dün Suudi Arabistan'a inen Biden, bugünkü altı Körfez ülkesinin yanında Mısır, Ürdün ve Irak ile yapılacak zirveden önce Prens Muhammed görüşmesini önemsiz gibi lanse etti. Biden, 2018'de Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak Suudi Arabistan'ı küresel sahneden dışlanmasını sağlayacağına söz vermişti, ancak nihayetinde ABD çıkarları, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve Arap güç merkeziyle ilişkileri iyileştirmeye zorladı.

Veliaht prens, "Aynı yıl, benzer üzücü olaylar yaşandı ve dünyanın başka yerlerinde başka gazeteciler öldürüldü. ABD, Irak'taki Ebu Gureyb Cezaevi işkenceleri gibi birtakım hatalar da yaptı" dedi.

EBU GUREYB CEZAEVİ İŞKENCELERİ NEDİR?

ABD ordu mensuplarının ve CIA üyelerinin Irak işgali esnasında Ebu Gureyb hapishanesinde tutuklulara karşı fiziksel, cinsel taciz, işkence ve tecavüz gibi insan haklarını yok sayan türden işkenceler yapması olayı.

ABD'deki bazı muhafazakâr medya kurumlarından destek almasına rağmen işkencecilerin istismarları Nisan 2004'te fotoğraflarıyla beraber ifşa edilmişti. Cesedi CIA ve sivil sorgu ekibi arasında kavgaya yol açan Iraklı El Jamadi'nin ölümü de ABD'liler tarafından cezaevinde gerçekleşmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN