Belçika'da 'haftada 4 gün çalışma modeli' değerlendirilecek

Belçika'da 'haftada 4 gün çalışma modeli' değerlendirilecek

Belçika hükümeti, haftada 4 gün çalışma modelinin uygulanmasını öngören kanun teklifinin oylanmasını kabul etti.

Belçika'da parlamento, haftada 4 gün çalışma modeli üzerinde müzakere yürütüyor.

Daha önce İspanya ve İzlanda'nın da gündeme aldığı konu, şimdi ise Belçika parlamentosunda değerlendirilecek.

ÇALIŞMA SAATLERİ ARTACAK

Ancak Belçika hükümetinin, çalışanlara fazladan bir gün izin vermenin karşılığı olarak daha uzun çalışma saatleri getirme planları endişe oluşturuyor.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre; Belçika'nın tüm siyasi partileri, 4 gün çalışma modelini müzakere etmeyi kabul etse de, çalışanların toplam çalışma saatlerini azaltma niyetleri yok.

Bunun yerine, tam zamanlı çalışanların 38-40 saat çalışmayı sürdürmesi ve çalışanlara fazladan izin verilmesi karşılığında mevcut iş gününün 9.5 saate çıkarılması bekleniyor.

Bu teklif, Belçika'nın esnek çalışma konseptini, haftada çalışılan saat sayısını azaltarak çalışanlara fazladan izin hakkı tanıyan İzlanda ve İspanya'dan ayırıyor.

Daily Mail'de yer alan habere göre, Belçika'daki Yeşiller partisinin lideri Meyrem Almaci, teklifi desteklediğini dile getirerek, uzatılan çalışma gününün yönetilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

'ÇALIŞANI GÖZETEN BİR TEKLİF OLMALI'

Almaci, "Prensip olarak, teklifin çalışanların özgürlüğü için iyi olduğunu düşünüyoruz, ancak elbette çalışanı gözetmeli. Bu onların hayatlarını nasıl organize ettikleri ile ilgili. Bu insanların yaşamlarına yerleşmeli" diye konuştu.

Diğer yandan De Morgen'in haberinde, Belçika'nın sosyalist sendikası bu fikre şiddetle karşı çıkıyor ve bunun yerine tam zamanlı çalışanların, 3 günlük bir hafta sonu karşılığında mevcut çalışma gününü uzatmak yerine haftada daha az saat çalışması gerektiğini savunuyor.

MODELİ DENEYEN DİĞER ÜLKELERDE DURUM NE?

İzlanda'da bu yılın başlarında, 10 İzlandalı işçiden neredeyse 9'unun, çalışma saatlerini kalıcı olarak kısaltan sözleşmeleri kabul etmemişti.

Bununla birlikte İspanya'daki bazı şirketler, siyasi partilerden birinden gelen teklifin hükümet tarafından kabul edilmesinin arından şu anda 4 gün çalışma modelini deniyor.

Federal hükümet, Avrupa'da daha esnek bir çalışma geleceğine yönelik en son hamlenin ne olacağı konusunu önümüzdeki hafta değerlendirecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN