Bomba yine 'made in USA'

Bomba yine 'made in USA'

İsrail’in Refah’taki çadır katliamı sınırsız cüretin en vahşi yansıması oldu. Ne tepkileri ne hukuku takan Netanyahu’nun soykırım ‘iştahında’ en önemli etken ABD’nin sınırsız desteği oldu. Güvenli denilen çadır kampa saldırıda da ‘Made in Usa’ bomba kullanıldığı ortaya çıktı. İnsanlık suçuna rağmen Washington’un ‘ne olursa olsun’ anlayışını sürdürmesi ‘soykırım ortağı’ suçlamalarını artırdı.

WASHINGTON’A GÖRE KIRMIZI ÇİZGİ HÂLÂ AŞILMADI

Yedi aydır yükselen vicdan çağrılarıyla birlikte Adalet Divanı’nın kararını da çiğneyen İsrail’in Refah’taki çadır kampa bomba yağdırması küresel vicdanı isyan noktasına taşıdı. Kadınların, çocukların yanarak can verdiği vahşete rağmen ABD yönetimi, Tel Aviv’e desteği sürdürdü. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, Refah’a saldırıyı hâlâ ‘büyük bir kara operasyonu’ olarak görmediklerini belirtti. Kirby “Geniş çaplı bir işgale ilişkin belirti yok” dedi.

ÇADIR KAMPI VURAN BOMBALAR KALİFORNİYA ÜRETİMİ

Güvenli bölge ilan edilen ve 45 kişinin can verdiği çadır kamp katliamına ilişkin korkunç detay da Amerikan basınına yansıdı. CNN televizyonu, saldırıda kullanılan bombaların Kaliforniya merkezli bir üreticinin fabrikasından çıktığına yer verdi. Seri numaralarıyla yapılan incelemenin dört uzman tarafından da doğrulandığı belirtildi. Gelişme üzerine ‘Biden yönetimi destek vermeden Netanyahu’nun bu katliamı sürdürmesi olanaksız’ yorumları yapıldı.

BÜTÜN GAZZE CİNAYET MAHALİ

İsrail ordusunun, Refah kentinde zorla yerinden edilen Filistinlilerin bulunduğu çadırları hedef alması sonrası bölgeden yine zorunlu göç başladı. Bombalardan kaçabilenler, çadırlarını toplayıp yanlarına alabildikleri eşyalarıyla birlikte yeni bir yer arayışı için yollara düştü.

3005krt01a-tum.jpg

BOMBAYI VERENİN KIRMIZI ÇİZGİSİ YOK

İsrail’in Gazze’deki cüreti ABD’nin desteğiyle sınır tanımıyor. Refah’ta ‘insani alan’daki çadırlara yönelik saldırıda 45 kişinin yanarak ölmesine rağmen, ABD ‘kırmızı çizgilerin’ aşılmadığını savundu. Refah’ta vicdanları isyan ettiren saldırıda ayrıca İsrail’in ABD yapımı GBU-39 küçük çaplı bomba kullandığı ortaya çıkarıldı.

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana 36 bin insanın hayatına mal olan İsrail saldırıları, son sığınak Refah’ta da hiçbir insani sınır tanımadan sürüyor. Dünyada tüm vicdanları isyan ettiren sığınma alanındaki çadırlara yönelik saldırıda 45 kişinin korkunç şekilde can vermesi de ABD’yi etkilemedi. Washington’un Uluslararası Adalet Divanı’nın kararından sonra vahşetin boyutunu daha da artıran İsrail’e ise bu cesareti veren ABD yönetiminin sınırsız desteği oldu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İsrail’in Refah’ta sivillerin öldürüldüğü saldırısını “çok trajik ve üzüntü verici” olarak nitelerken, bu saldırının “nüfusun yoğun olduğu bölgelere kapsamlı saldırı” şeklindeki ABD’nin “kırmızı çizgisini” aşmadığını savundu. Kirby, ABD Başkanı Joe Biden’ın daha önce “İsrail Refah’a girerse silah yardımını durdurabiliriz” şeklindeki kırmızı çizgisinin aşılıp aşılmadığıyla ilgili sorulara, “İsrail’in son hava saldırısı, nüfusun yoğun olduğu yerlere kapsamlı bir saldırı” şeklindeki ABD’nin “kırmızı çizgisini geçmedi” şeklinde yanıt verdi. “Refah’ta halen kapsamlı bir kara operasyonu olduğunu düşünmüyoruz” diyen Kirby’nin sözlerine karşı İsrail tanklarının şehir merkezinde devriye gezdiği görüldü.

İsrail’in saldırıları nedeniyle çok sayıda Filistinlinin bölgeden kaçtığını aktaran Fransız haber ajansı AFP, bölgedeki muhabirlerine ve görgü tanıklarına dayandırdığı haberde, İsrail tanklarının şehrin merkezine giriş yaptığını duyurdu. Refah’ta yaşayan Abdül Hatib isimli bir kişi AFP’ye konuşarak bölgedeki atmosferi aktardı. Filistinli, “İnsanlar şu an evlerindeler ve dışarı çıkmıyorlar. Çünkü İsrail’in SİHA’ları (silahlı insansız hava aracı) hareket eden her şeyi vuruyor” dedi. CNN’e konuşan Refahlı Selma AlKadoomi ise, “Zırhlı araçların şehir merkezinde dolaştığını gördüm. Bu araçlar gece ilerledi” dedi. Öte yandan CNN televizyon kanalı, Refah kentinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği saldırıda ABD yapımı mühimmat kullandığını bildirdi. CNN’in haberine göre, silah uzmanları, İsrail’in Filistinlilerin kampına saldırısına ilişkin sosyal medyada paylaşılan görüntüleri değerlendirdi. Uzmanlar, görüntülerden yola çıkarak, İsrail’in saldırıda ABD yapımı GBU-39 küçük çaplı bomba kullandığını ve ABD’de üretilen parçalarla bölgedeki mühimmatın seri numarasının eşleştiğini belirtti. Bu arada Hamas, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah kentinde yerlerinden edilmiş Filistinlilere karşı gerçekleştirdiği korkunç katliamları görmezden gelme ve inkar etme konusundaki ısrarını kınadığını duyurdu.

TRUMP'IN ESKİ RAKİBİ DE ÇİRKİNLEŞTİ: TOP MERMİSİNE 'BİTİRİN ONLARI' YAZDI

ABD’de 2024 başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti’den Trump’a karşı aday adayı olan ve yeterli desteği alamadığı için yarıştan çekilen Nikki Haley, İsrail’in filistinlilerin üzerine yağdırdığı bombalara “Bitirin onları” yazdı. İsrail’in eski BM Temsilcisi Danny Danon sosyal medya hesabından, Haley’in İsrail’in kuzeyindeki ziyaretine ilişkin bazı fotoğraflar paylaştı. Aynı zamanda ABD’nin eski BM Temsilcisi de olan Haley, burada bir top mermisinin üzerine “Bitirin onları” yazarak imzaladı. Donald Trump’a rakip olan ancak yeterli desteği alamadığı için başkanlık adaylığı yarışından çekilen Haley, İsrail’e verdiği yoğun destekle öne çıkıyor. Gazze’ye 7 Ekim’den bu yana saldırılarını sürdüren İsrail’in kuzeyinde de tansiyon gergin. İsrail ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınır hattında çatışmalar yaşanıyor.

30mankutu06.jpg

EN AZ 7 AY DAHA KATLİAM YAPACAKLAR

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının bu yılın sonuna kadar devam etmesini beklediğini söyledi. İsrail’de bir radyo programına katılan Hanegbi, Gazze’ye yönelik saldırılar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Hanegbi, 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze’ye yönelik saldırıların en az bu yılın sonuna kadar devam etmesini beklediğini dile getirdi. Filistin-Mısır sınırı boyunca uzanan Philadelphia Koridoru’ndaki duruma dair Hanegbi, bu bölgenin şu anda yüzde 75’inin İsrail’in kontrolünde olduğunu aktardı. İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 236 gündür aralıksız devam ederken ordunun Gazze’nin güneyindeki Refah’a yönelik saldırıları sürüyor. İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 328’i çocuk, 10 bin 171’i kadın olmak üzere 36 bin 171 Filistinli öldürüldü, 81 bin 420 kişi yaralandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN