Brexit yolunda kuşak çatışması

Brexit yolunda kuşak çatışması

İngiltere’de Brexit yanlısı Boris Johnson’ın seçimlerde kazanması ülkenin AB’den ayrılmasını da kesinleştirdi. Ancak gelenekselci İngilizlerin Jonhnson’u zafere taşıması AB yanlısı gençleri memnun etmedi. Seçimlerin üzerinden 24 saat geçmeden Londra sokaklarına çıkan gençler “Boris benim Başbakanım değil” sloganları atarak Kanada’ya gitmek için de arayışa başladı.

HÜSEYİN İSTEMİL

İngiltere’de ülkenin AB ile olan geleceğini kökden değiştiecek seçimlerden Brexit yanlısı Boris Johnson liderliğindeki Mufazakar Parti’nin yüzde 43 ile 650 milletvekilinin 364’ünü kazandı. İşçi Partisi ise yüzde 32 ile 203 sandalye kazanabildi. Bu sonuçlar sonrasında İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması için önünde bir engel kalmadı. Brexit yanlısı Johnson tek başına hükümet kurduktan sonra ilk yapacakları işin de AB’den ayrılık sürecini başlatmak olacağını söyledi. Ancak İngiliz parlamentosu daha öncede üç kez önüne gelen Brexit anlaşmasını reddetmişti. Anlaşmanın bu kez de onaylanıp onaylanamayacağı kesin değil. Tablo bu durumdayken İngiltere’de tartışmalar bitmedi.  

BORİS BENİM BAŞBAKANIM DEĞİL: Geleneksel siyaseti savunan İngilizlerin Brexit yanlısı Muhafazakar Parti’yi sandıktan birinci çıkarması AB’den yana olan genç İngilizleri pek memnun etmedi. Seçimlerin üzerinden 24 saat geçmeden Londra sokaklarına çıkan gençler “Boris Johnson benim başbakanım değil” sloganları atmayabaşladı. Protestocular, ellerinde ‘Muhafazakar yönetime direnin’ yazılı pankartlar taşıyarak Londra şehir merkezinde yürüdü. Muhalif eylemlerin kimilerinde, protestocular hükümeti destekleyen gruplarla başbakanlık konutunun yakınlarında karşı karşıya geldi.  

GENÇLER KANADA’YE GİTMEK İSTİYOR: Öte yandan gençlerin sosnuçtan memnuniyetsiliği Google’ye de yansıdı. Google’ın verilerine göre, “Kanada’ya taşınmak” için internet üzerinden yapılan aramaların sayısı Birleşik Krallık’ta Muhafazakar Parti’nin genel seçim zaferinin ardından 49 kat arttı. Görünüşe göre ülkeyi 5 yıl daha Muhafazakarların yönetmesinden mutsuz olanlar, perşembe akşamı ilk seçim sonuçlarının açıklanmasıyla beraber kendilerine alternatif bir ülke bakmaya başladı. Kanada, Birleşik Kralık’ta internet kullanıcılarının aramalarındaki en popüler ülke olurken, Avustralya, Fransa ve İrlanda gibi ülkelerin de arama trafiğinde artış görüldü. Yaşamak için alternatif ülke aramaları, sandıkların kapanmasından yalnızca 8 dakika sonra artmaya başladı ve cuma sabahı 8.16’da, Johnson’ın salt çoğunluğu kazanmasının resmen onaylanmasının ardından zirveyi gördü. Seçim sonucunun ardından sosyal medyada yüzlerce kişi ülkeyi terk etme niyetini paylaştı ama sonuçtan memnun olmayan diğer birçok kişi de işleri yoluna sokmak için ülkede kalacağına söz verdi. 

İNGİLİZLERİ NASIL BİR TAKVİM BEKLİYOR: “Öyle ya da böyle Avrupa Birliği’nden çıkacağız” diyen başbakan anlaşmayı, çoğunluğu elinde tuttuğu meclise kabul ettirmekte güçlük çekmeyeceği aşikar. Dolayısıyla AB, 31 Ocak’ta 47 yıllık üyesiyle vedalaşacak. Herhangi pürüzün yaşanmadığı ve Birleşik Krallık’ın AB’ye vaktinde veda ettiği bir senaryoda, Brexit dosyayı tamamen kapanmayacak. İki taraf, ilişkilerinin bundan sonra nasıl işleyeceğine dair bir yol haritası çıkarmak için tekrar masaya oturacak. Ticaret ve güvenlik anlaşmaları gündemin ilk sırasında yer alacak. Bu anlaşmaların 1 Temmuz’a kadar nihayete ermemesi durumunda Londra, Brüksel’den tek seferlik uzatma talep edebilecek. Bu süreç zarfında ise mevcut uygulamalar devam edecek. Brexit veya anlaşmalarla ilgili müzakereler, belirlenen takvime riayet ederse, esas ayrılık 31 Aralık 2020’de olacak. Brexit anlaşmasının Westminster’dan onay alamaması ve tarafların anlaşmadan ayrılma ihtimali ise bilinmeyene kapı aralıyor. Uzmanlar söz konusu durumda, ulaşımdan ticarete “büyük bir kaosa hazırlıklı olun” diyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN