Bulgaristan'da ilk yerel euro örnekleri piyasada

Bulgaristan'da ilk yerel euro örnekleri piyasada

Bulgaristan Merkez Bankası, ülkenin tarihi ve kültürel simgelerini taşıyan ilk yerel euro para örneklerini piyasaya sürdü.

Bulgaristan, Avrupa Birliği'nin ortak para birimi euroya geçiş sürecinde önemli bir adım attı. Bulgaristan Merkez Bankası (BNB), ülkeye özgü ilk yerel euro para örneklerini basarak piyasaya sundu. Banka, bu euro örneklerini bugünden itibaren satışa çıkardı.

Merkez Bankası'nın bu hamlesine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. İlk yerel euro örneklerinden alabilmek isteyen Bulgaristan vatandaşları, banka önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Basımı gerçekleştirilen bu euro örneklerinin üzerinde, ülkenin zengin tarihini ve kültürel mirasını temsil eden çeşitli simgeler bulunuyor. Yetkililer, bu özel euro örneklerinin şu an için tedavülde olmadığını ve koleksiyonluk nitelikte olduğunu özellikle hatırlattı.

BULGARİSTAN'IN EUROYA GEÇİŞ TAKVİMİ

Bulgaristan'ın euroya geçiş süreci, 2022 yılında Bulgaristan Parlamentosu'nun aldığı kararla resmiyet kazanmıştı. Bu karar doğrultusunda, AB üyesi ülke olan Bulgaristan, yerel para birimi olan levadan euroya geçişi planlıyor.

Resmi takvime göre, Bulgaristan 1 Ocak 2026 tarihinde euroya geçecek. Bu tarih itibarıyla ülkedeki ATM makineleri de euro vermeye başlayacak.

Geçiş sürecinin uyumunu kolaylaştırmak amacıyla, ülkede bir aylık bir çift tedavül dönemi uygulanacak. Bu süre zarfında, hem leva hem de euro birlikte tedavülde kalacak ve alışverişlerde kullanılabilecek. 1 Şubat 2026 tarihinden itibaren ise ülkede yalnızca euro kullanılması zorunlu hale gelecek.

Hükümet, para birimi değişiminin getireceği uyum sürecine destek olmak amacıyla önemli bir karar aldı. Bu bağlamda, 31 Aralık 2025 ve 2 Ocak 2026 tarihlerini resmi tatil ilan etti. Bu tatil kararı, kamu kurumları ve işletmelerin geçiş hazırlıklarını tamamlamasına imkan tanımayı hedefliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN