‘Casus balon’ krizinden bu yana ilk: ABD ve Çinli yetkililer görüştü

‘Casus balon’ krizinden bu yana ilk: ABD ve Çinli yetkililer görüştü

Balon krizi, ABD ile Çin arasındaki diplomatik krizi tetikleyerek bakan Blinken'in Pekin'e yapacağı geziyi ertelemesine neden olmuştu. Haftalar süren balon krizinden bu yana ABD ve Çinli üst düzey diplomatlar ilk kez görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD ordusunun Güney Carolina kıyılarında şüpheli bir casus balonunu düşürmesinden bu yana iki ülke arasındaki ilk üst düzey temasta Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen uluslararası bir konferansta Çin'in üst düzey diplomatı Wang Yi ile bir araya geldi.

‘BİR DAHA OLMASIN’ UYARISI

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Blinken, “Çin’in üst düzey diplomatı Wang Yi ile az önce görüştüm. Gözetleme balonunu saldırısını kınadım ve bunun bir daha asla olmaması gerektiğini vurguladım” ifadelerinde bulunurken, “Rusya'ya maddi destek sağlamaması için Çin'i uyardım. İletişim hatlarını açık tutmanın önemini de vurguladım” diye ekledi.

‘HİSTERİK BİR DAVRANIŞ’

Diğer yandan, Çin Komünist Partisi Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Wang Yi, ABD'yi eleştirerek ABD jetinin balonu düşürmesinin ardından uluslararası normları ihlal etmekle suçladı. Çin, balonun gözetleme amacıyla kullanıldığı iddialarını yalanladı ve rotasından sapan sivil bir araştırma uçağı olduğunu belirtti.

Reuters'a göre Wang, "Gelişmiş bir savaş uçağını bir balonu düşürmek için göndermek inanılmaz, neredeyse histerik. Dünyanın her yerinde bir sürü balon var, yani ABD hepsini mi düşürecek? ABD'den samimiyetini göstermesini ve hatalarını düzeltmesini, Çin-ABD ilişkilerini zedeleyen bu olayla yüzleşmesini ve çözmesini rica ediyoruz" şeklinde kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN