Çekya liderinden seçme yaşının 16’ya indirilmesine destek

Çekya liderinden seçme yaşının 16’ya indirilmesine destek

Çekya lideri Petr Pavel, gençlerin ülkedeki gelişmelerle ilgili yeterli bilgiye sahip olduğunu söyleyerek 18 olan oy kullanma yaşının 16’ya indirilmesinden yana olduğunu belirtti.

Ülkesinde gerçekleştirdiği bir ziyarette konuşan Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, gençlerin ülkedeki gelişmelere ilişkin yeterince bilgiye sahip olduğunu kaydederek oy kullanma yaşının 16’ya düşürülmesinden yana olduğunu söyledi.

Yeni neslin eskilere göre daha bilgili olduğunu belirten Pavel, “Gençlerin ülkedeki olaylara ilişin yeterince bilgi sahibi oldukları ve seçimle karar alma süreçlerine dahil olmalarının herhangi bir güvenlik riski oluşturmaz. Seçmen yaşının 18’den 16’ya düşürülmesinden yanayım" ifadelerini kullandı.

16 YAŞA İNDİREN BAZI ÜLKELER

Bazı ülkelerde 16 yaşındaki kişiler oy kullanabiliyor. Almanya Federal Meclisi, 16 yaş ve üstü kişilerin Avrupa Parlamentosu için oy kullanmaları yönünde karar verirken, Nikaragua, Brezilya ve Avusturya'da ikamet edenler 16 yaşından itibaren aktif oy kullanabiliyor. Malta ve Estonya'da ise, 16 yaşında belediye seçimlerinde sandıkta söz hakkına sahip.

Fikrin destekçileri, oy kullanma yaşının düşürülmesinin sandıklara daha yüksek seçmen katılımını sağlayacağını söylüyor. Muhalifler, reşit olma yaşı, yasal sorumluluk ve oy kullanma hakkının birbirinden ayrılamayacağını savunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN