Çin ‘başa’ sardı: Gıda ve ilaç kıtlığı ülkeyi karıştırıyor

Çin ‘başa’ sardı: Gıda ve ilaç kıtlığı ülkeyi karıştırıyor

Kitlesel protestoların ülke hükümetini kısıtlamaları hafifletmeye zorlamasının ardından, Kovid-19 salgınının başında görmeye alışkın olduğumuz kaotik alışveriş sahneleri Çin’de yeniden görülmeye başladı. Yeni bir Kovid-19 dalgasından korkarak paniğe kapılan insanlar, ilaç ve temel ihtiyaç maddelerine hücum etti.

Çin, geçen hafta katı koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamalarının bir kısmını kaldırmasından sonra, Çin halkı, ülke çapında enfeksiyon sayısı hızla artarken "panik satın alma" eğilimi gösteriyor.

TEMEL GIDALAR BULUNMUYOR

İnsanlar soğuk algınlığı ilaçları ve Kovid-19 test kitleri almak için eczane ve marketlerin yolunu tutuyor. Ülke çapında bazı ilaç ve gıdaların kalmadığına dair haberler artarken, C vitamini açısından zengin olduğu bilinen limon ve şeftali gibi temel gıdalar da zor bulunuyor.

Temel gıdaların stoklanması, salgının başından beri dünya genelinde görüldü. Ancak kısıtlamaların hafifletilmesinin ardından Çin’de ilk kez yaşanıyor. Virüsün yayılmasını engellemek için uygulanan katı kısıtlamalar öncesinde, insanlar, büyük şehirlerde bulunan boş market reyonlarından muzdarip.

SAĞLIK SİSTEMİ UÇURUMUN EŞİĞİNDE

Ateşli protestoların Çin hükümetini bu ayın başlarında kısıtlamaları hafifletmeye zorlamasının ardından, ülke halkının kendi kendini karantinaya almasına ve Kovid-19 testini kendi başına yapmasına izin verildi. Ancak insanlar, bu kış gerçekleşmesi muhtemel gözüken Kovid-19 dalgası nedeniyle paniğe kapılarak ilaç ve diğer temel ihtiyaçlara panik içinde hücum etti.

Yerel yönetimlerden “enfeksiyon dalgalarına hazırlık olarak” ay sonuna kadar yoğun bakım ünitelerini yenilemeleri ve yeni alanlar açmaları istendi. Çin'de kısıtlamalar hafifletildiğinden beri, giderek daha fazla insanın Kovid-19 testinin pozitif çıkmasıyla, sağlık sisteminin uçurumun eşiğine geldiğine dair haberler yayılıyor. Sosyal medyada, klinikler dolu olduğu için hastaların arabalarından seruma bağlandığını gösteren videolar yayınlandı.

FABRİKALAR ‘TAM KAPASİTE’ ÇALIŞIYOR

Ülkenin önde gelen China Daily gazetesi, ağrı kesici ilaçlar, vitaminler, soğuk algınlığı ve grip ilaçlarına yönelik "talepte patlayıcı bir büyüme" olduğuna dair haberler yayınladı. Bazı satış noktalarından boş eczane reyonlarının resimlerini paylaşılırken, hafta boyunca ilaç fabrikalarının talep artışıyla başa çıkmak için "tam kapasite" çalıştığı belirtildi.

HÜKÜMETTEN ‘AKILLI OLUN’ ÇAĞRISI

China Daily'ye göre, panik satın alma o kadar ciddi bir boyuta ulaştı ki, Guangzhou kentindeki hükümet "akıllıca satın alma" çağrısında bulundu. Bir açıklamada, "Büyük miktarlarda stok yapmaya gerek yok" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN