'Sıfır vaka'dan vazgeçen Çin için korkutan uyarı: Virüsü takip etmek artık imkansız

'Sıfır vaka'dan vazgeçen Çin için korkutan uyarı: Virüsü takip etmek artık imkansız

Ülke genelinde ateşli protestolara sebep olan ‘sıfır vaka' politikasının aniden sona ermesinin ardından, sağlık otoriteleri, Çin’deki asemptomatik vakaları takip etmenin artık "imkansız" olduğunu söyledi.

Çin hükümeti neredeyse üç yıl boyunca koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede toplu testler, tecritler, sıkı karantina ve seyahat kısıtlamalarını kullandı. Politika, virüsü iki yıldan fazla bir süre başarıyla ülkeden uzak tuttu, daha bulaşıcı varyantlar nedeniyle vakalar artsa bile salgınla mücadelede başarılı oldu.

Ancak sık ve ani sokağa çıkma yasakları ve seyahat yasakları halkı rahatsız etmeye başladı ve geçen ay protestolar, insanların sıfır Kovid-19 politikası nedeniyle insanların ölmesinin ardından ateşlendi. Geçen hafta hükümet aniden çoğu kısıtlamanın sona erdiğini duyurdu ve Kovid-19’la ilgili politikasını, korkulacak ve ne pahasına olursa olsun kaçınılması gereken bir şey olmaktan çıkarıp toplumun birlikte yaşayabileceği hafif bir hastalığa çevirdi.

GEVŞEMELER BAŞLADI

Çin hükümeti, uzun süredir devam eden ve katı sıfır Kovid-19 politikasını geçen hafta aniden sonlandırarak seyahat kısıtlamaları ve tecritler de dahil olmak üzere birçok önlemi geri aldı. Sağlık yetkilileri, politikanın temel direkleri olan toplu test ve zorunlu tutulan düzenli testlere de son verdi.

HASTANE BAŞVURULARI REKOR KIRIYOR

Öte yandan, salgının patlak verdiği Çin’de durumun vahameti kabul edilirken, katı pandemi önlemlerinin aniden kaldırılmasının ardından Kovid-19 ülkede hızla yayılıyor. Hastanelere ve kliniklere artan başvuruların ortasında, yetkililer, insanları gerekli olmadıkça acil sağlık hizmetlerine başvurmamaya çağırıyor.

'GERÇEK SAYIYI BULMAK ARTIK İMKANSIZ'

Çin’in sağlık komisyonu, pandemi boyunca bildirilen asemptomatik vakaları artık rapor etmeyeceğini duyurarak "Birçok asemptomatik hasta artık test olmuyor. Asemptomatik enfeksiyonların gerçek sayısını doğru bir şekilde bulmak imkansız" diye ekledi. Devlet medyasına göre, Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan daha önce Pekin'deki yeni enfeksiyonların "hızla arttığını" söyledi.

Medya kuruluşu China Daily, Pekin'in geçen hafta hastanelere yapılan başvurularda altı kattan fazla ve kliniklere yapılan başvurularda 16 kattan fazla artış olduğunu bildirdi.

‘BİR AY İÇİNDE ZİRVE YAPACAK’

Bu haftanın başlarında Çinli uzmanlar, modellemelerinin dalganın bir ay içinde zirveye ulaşacağını ve ülkedeki yaşamın gelecek yılın ortalarında 2020 öncesi normale döneceğini öne sürüyor. Ancak hızlı bir şekilde yeniden açılmasının Çin'in sağlık sisteminin kısa vadede krize gireceğine dair endişeler var.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN