Kısıtlamaları kaldırmasının faturası ağır olacak: Çin'de bir milyondan fazla kişi ölebilir

Kısıtlamaları kaldırmasının faturası ağır olacak: Çin'de bir milyondan fazla kişi ölebilir

Çin'in Kovid-19 nedeniyle uyguladığı sert kısıtlamaların aniden kaldırılmasıyla, önümüzdeki yıla kadar ülkedeki vaka sayısında patlama yaşanabileceği ve bir milyondan fazla ölümün meydana gelebileceği bildirildi.

ABD merkezli Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME), Çin'in Kovid-19 salgını nedeniyle uyguladığı katı kısıtlamaları aniden kaldırması nedeniyle 2023 yılına kadar ülkedeki vaka sayısında patlamaya ve bir milyondan fazla ölüme neden olabileceği öngörüsünde bulundu.

IHME'nin tahminlerine göre Çin'deki vakalar, ölümlerin 322 bine ulaşacağı 1 Nisan civarında zirve yapacak. IHME Direktörü Christopher Murray, o zamana kadar Çin nüfusunun yaklaşık üçte birinin enfekte olacağını söyledi.

Çin Ulusal Sağlık Kurumu, kısıtlamaların kaldırılmasından bu yana Kovid kaynaklı herhangi bir ölüm bildirmedi. Şu ana kadar toplam 5 bin 235 ölümün rapor edildiği ülkede, en son ölüm 3 Aralık'ta bildirilmişti.

POLİTİKAYI SÜRDÜRMEK İMKANSIZ HALE GELDİ

Reuters'te yer alan habere göre, şiddetli protestoların ardından Aralık ayında dünyanın en katı Kovid kısıtlamalarından bazılarını kaldıran Çin'de, şu anda enfeksiyonlarda artış yaşıyor. Kovid'in gelecek ayki Çin Yeni Yılı tatilinde 1,4 milyar nüfusunu olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

Çin'in sıfır Kovid politikası, virüsün önceki varyantlarını uzak tutmada etkili olsa da, Omicron varyantlarının yüksek bulaşma riski, bu politikayı sürdürmeyi imkansız hale getirdi.

Salgın boyunca hükümetlerin ve şirketlerin güvendiği Seattle Washington Üniversitesi'ndeki bağımsız modelleme grubu, bölgesel verilerden ve Hong Kong'daki yakın tarihli bir Omicron salgınından alınan verilerden yararlandı. IHME Direktörü Murray, "Çin, ilk Wuhan salgınından bu yana neredeyse hiç ölüm bildirmedi. Bu nedenle, enfeksiyon ve ölüm oranı hakkında bir fikir edinmek için Hong Kong'daki verilere baktık" dedi.

Diğer uzmanlar, Çin nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ının eninde sonunda enfekte olacağını, yaşlıları ve bağışıklık sistemi zayıf olan insanları kötü etkileyeceğini ve Ocak ayında Kovid-19 vakalarının zirve yapacağı tahminlerinde bulundu. Temel endişeler arasında; Çin'in riskli bireylerden oluşan büyük nüfusu, daha az etkili aşıların kullanılması ve ciddi hastalık riski yüksek olan 80 yaş ve üstü kişiler arasında düşük aşılama oranı yer alıyor.

MİLYON BAŞINA 684 ÖLÜM

Hong Kong Üniversitesi'nde hastalıkların yayılım modellemeleri üzerinde çalışan bir araştırma grubunun Çarşamba günü yayınladığı bir makalede, Aralık 2022'den Ocak 2023'e kadar Kovid kısıtlamalarının aynı anda tüm eyaletlerde kaldırılmasının bu zaman diliminde milyon kişi başına 684 ölümle sonuçlanacağını tahmin ediliyor. Makale henüz bağımsız denetimden geçmedi.

Çin'in 1,41 milyarlık nüfusu temel alındığında ve kitlesel aşılama kampanyası gibi önlemler alınmadığında bu 964 bin 400 ölüme tekabül ediyor.

'BİR BUÇUK MİLYONDAN FAZLA ÖLÜM'

Temmuz 2022'de Nature Medicine dergisinde Şanghay'daki Fudan Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi araştırmacıları tarafından yayınlanan bir başka çalışma, kısıtlamaların sürekli kalkması durumunda Omicron dalgasının altı aylık bir süre içinde 1,55 milyon kişinin hayatına mal olacağını ve yoğun bakım ünitelerine mevcut kapasiteden 15,6 kat daha yüksek talebe neden olacağını öngördü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN