Çin’in diplomatik kıskacı devam ediyor: Honduras Tayvan’la ilişkilerini bitirdi

Çin’in diplomatik kıskacı devam ediyor: Honduras Tayvan’la ilişkilerini bitirdi

Son yıllarda Tayvan’a yönelik hem askeri hem de diplomatik baskılarını artıran Çin’in hamleleri sonuç veriyor. Honduras lideri, Tayvan’la ilişkilerin bitirileceğini açıklarken, ada ülkesinin yalnızca 13 ülkeyle diplomatik ilişkisi kaldı.

Çin'in diplomatik tanınma hakkı olmadığını iddia ettiği Tayvan ile ilişkilerini sonlandıran Honduras, Çin ile resmi diplomatik ilişki kuracaklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Xiomara Castro, sosyal medya hesabından, Dışişleri Bakanı'na Tayvan ile resmi ilişkiyi sona erdirip Çin ile diplomatik bağ kurma "talimatı" verdiğini bildirdi.

HONDURAS LİDERİNİN SEÇİM VAADİ

Çin, diplomatik ilişki içinde olduğu ülkelerin Tayvan ile resmi bağlarını sürdürmesine izin vermezken, 2007'de Kosta Rika, 2017’de Panama, 2018’de El Salvador ve 2021’de Nikaragua Tayvan’la bağlarını kesti.

Seçim kampanyası sırasında Tayvan'la bağları kesme ve Çin'le ilişkilere başlama fikrini gündeme getiren Castro’nun hamlesi, hükümetinin Patuca II adlı hidroelektrik barajı inşa etmek için Çin ile müzakere ettiğini açıklamasından haftalar sonra geldi.

TAYVAN’DAN ‘TUZAĞA DÜŞMEYİN’ UYARISI

Karara tepki gösteren Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Honduras hükümetine Castro'nun açıklamasıyla ilgili "ciddi endişelerini" dile getirdiğini belirtti ve ülkeyi kararını dikkatlice düşünmeye ve "Çin'in tuzağına düşmemeye" ve iki ülke arasındaki uzun vadeli dostluğu bozmamaya çağırdı.

Açıklamada, “Tayvan samimi ve güvenilir bir müttefik. Ülkemiz, Honduras'a ulusal kalkınmasında her zaman elimizden gelen en iyi şekilde yardımcı olmuştur. Çin'in Honduras ile ilişkileri geliştirmekteki tek amacı ülkemizin uluslararası alanını daraltmak, Honduras halkının iyiliği için işbirliği yapmak gibi samimi bir niyeti yok" şeklinde kaydedildi.

Yerel televizyona konuşan Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Reina, "Olaylara çok pragmatik bakmalı ve Honduras halkı için en iyi faydayı aramalıyız" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN