Faiz kararını devlet başkanı duyurdu: Açıklandı sandım, özür dilerim

Faiz kararını devlet başkanı duyurdu: Açıklandı sandım, özür dilerim

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, düzenlediği basın toplantısında Meksika Merkez Bankası'ndan önce faiz kararını açıklaması tartışmalara neden oldu. Obrador açıklandığını sanıyordum diyerek, merkez bankası üyelerinden özür diledi.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Meksika Merkez Bankası'nın resmi açıklamasından saatler önce basın toplantısında faiz kararını açıkladı. Merkez bankasının bağımsızlığı tartışmalara neden olurken Obrador, üyelerden özür diledi.

Meksika Merkez Bankası (Banxico) dün oybirliği ile faiz oranını yüzde 6,0’dan yüzde 6,5’e yükseltti. Bankanın faiz kararını açıklamasından önce Meksika Devlet Başkanı Obrador, dün düzenlediği günlük basın toplantısında, Meksika Merkez Bankası’nın 50 baz puan faiz artışı yapacağını söyledi.

Obrador'un yaptığı açıklama basında Meksika Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ilişkin tartışmalara neden oldu.

Başkanın Perşembe sabahı düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklama, ekonomistlerin Banxico’nun özerkliğini ihlal ettiğine dair eleştirilerini beraberinde getirdi. Sonrasında tartışmalarla ilgili konuşan Lopez Obrador, yaptığı şeyin bir hata olduğunu söyledi. Lopez Obrador faiz artışına ilişkin bilgiyi bir gece önce aldığını belirtti.

AÇIKLANDIĞINI SANIYORDUM

Dün başka bir konferasta bankacılara ve yatırımcılara seslenen Lopez Obrador, “Size, Banxico’nun özerkliğine saygı gösterme taahhüdümü yineliyorum. Kararın zaten kamuya açıklandığını sanıyordum” dedi.

Konuşma sırasında Lopez Obrador, düzenlemeleri artırmama veya Meksika’nın finans sektörünü kısıtlayabilecek herhangi bir yeni yasa yapmama sözü de verdi. Başkanın konuşması bankacılardan alkış aldı.

Banxico’nun bağımsızlığı, 1994’teki Tekila krizinin ardından uygulamaya konulan ve o günden bu güne sürdürülen bir ilke olarak görülse de zaman zaman tartışma konusu olabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN