Gerilim artıyor: Kosova bir sınır kapısını daha kapattı

Gerilim artıyor: Kosova bir sınır kapısını daha kapattı

Balkanlarda sular ısınmaya devam ederken, Kosova’da yaşayan Sırpların başlattığı sert protestolar dinmiyor. Protestolara karşı önlem olarak Kosova hükümeti, ülkenin Sırbistan sınırındaki en büyük sınır kapısını kapattı.

10 Aralık'tan bu yana, protestolar nedeniyle Sırbistan sınırındaki diğer iki sınır kapısı kapatılırken, iki ülke arasında yalnızca üç giriş noktası açık kaldı. Son protesto, Sırbistan'ın Belgrad ile Priştine arasında haftalardır tırmanan gerilim sonrasında ordusunu en üst düzeyde alarma geçirdiğini açıklamasından saatler sonra geldi.

İNSANLAR EVİNE DÖNEMİYOR

Sırbistan basınında çıkan haberlere göre, Sırbistan'daki Sırplar Kosova'nın doğu sınırındaki Merdare Kapısı yakınında kamyon ve traktörlerle barikat oluşturdu. Engel, Avrupa'nın başka yerlerinde çalışan binlerce Kosovalının tatil için evlerine dönmesini engelliyor.

Etnik olarak bölünmüş kuzey Kosova'da yaşayan yaklaşık 50 bin Sırp, Priştine'deki hükümeti ve Kosova'nın Sırbistan'dan ayrı bir ülke olarak tanımayı reddediyor. Ayrıca, Sırbistan'daki birçok Sırp ve hükümetinin desteğine sahipler.

‘DİĞER SINIR KAPILARINI KULLANIN’ DUYURUSU

Kosova Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya hesabından Merdare Kapısı’nın kapatıldığını duyurarak, "Eper Sırbistan’da bulunuyorsanız, diğer sınır kapılarını kullanmalısınız veya Kuzey Makedonya'dan dönmelisiniz" diye kaydetti. Merdare Kapısı, karayolu taşımacılığı için Kosova'nın en önemli noktasıdır. Geçiş noktasında, ülkenin uluslararası demiryolu bağlantıları bulunuyor.

ATEŞLİ PROTESTOLARI BAŞLATAN TUTUKLAMA

10 Aralık'tan bu yana, kuzey Kosova'daki Sırplar polisle karşılıklı ateş açarken, Mitrovica ve çevresine 10'dan fazla barikat kurdular. Ateşli protestolar, Sırp olan eski bir polis memurunun görevdeki polis memurlarına saldırdığı iddiasıyla tutuklanmasının ardından geldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN