Green Card başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, ücretli mi ücretsiz mi? Pasaportsuz Amerika Green Card başvuru formu

Green Card başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, ücretli mi ücretsiz mi? Pasaportsuz Amerika Green Card başvuru formu

Amerika Green Card başvuru tarihleri 2022 yılı için geldi çattı. Ekim ayında yapılacak Green Card başvurularının sonucu, 2023 yılının mayıs-haziran aylarında açıklanacak. Tamamen ücretsiz başvuru yapılan Green card için bu yıl pasaport şartı da kaldırıldı. İşte, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ücretsiz oturma ve çalışma izni sağlayan Green Card başvuru şartları ve Green Card başvuru sayfası...

'Green Card başvuru nereden yapılır?' sorusu şu günlerde en çok aratılan konu başlıkları içerisinde yer alıyor. Zira, ülkemizde geçim şartlarının zorlaşması nedeniyle hayatını yurt dışında sürdürmek isteyenler sayısında artış yaşanıyor. ABD, her yıl düzenlediği Green Card çekilişine başvuranların içerisinden 55 bin kişiye oturma ve çalışma izni veriyor.

GREEN CARD BAŞVURUSU NE ZAMAN 2022?

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ücretsiz oturma ve çalışma izni sağlayan Green Card başvuruları bu yıl 5 Ekim - 8 Kasım 2022 tarihleri arasında alınacak.

GREEN CARD BAŞVURUSU ÜCRETLİ Mİ, PASAPORT GEREKİYOR MU?

Amerika Green Card başvurusu internet üzerinden tamamen ücretsiz olarak yapılıyor. 2022 yılı Green Card bavurularında pasaport zorunluluğu da kaldırıldı. Pasaportu olmayan kişiler de Green Card başvurusu yapabilir. Fakat Green Card talihlisi olmanız halinde pasaport gerekeceğini belirtelim.

GREEN CARD BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Amerika Green Card başvuruları dvprogram.state.gov web sayfası üzerinden alınıyor.

Karşınıza gelen bu ekranda 'DV-2023 INSTRUCTIONS' butonunu göreceksiniz. Oraya tıklarsanız başvuru yapmak için neler yapmanız ve hangi şartları taşımanız gerektiğini anlatan İngilizce bir PDF dosyasına ulaşabilirsiniz.

İkinci seçenek olan 'PHOTO TOOL' ya da 'PHOTO INSTRUCTION' kısmında yüklemeniz gereken fotoğrafın hangi ölçüde olması gerektiğini gösteren talimatlar, biyometrik fotoğrafınızın nasıl çekilmesi gerektiğini anlatan bir yazı gelecek.

green-card-basvuru-sartlari-neler.jpg

Yeşil buton olan 'BEGIN ENTRY' butonuna tıklayarak başvuru işlemlerini başlatabilirsiniz. Karşınıza bir doğrulama kodunun sorulduğu ekran gelecek. Ekranda gördüğünüz kodu kutucuğa yazın, 'SUBMIT' butonuna tıklayıp devam edin.

Green card başvurusu yapan kişinin kişisel bilgilerini eksiksiz bir şekilde bu forma yazması gerekiyor. Ad-soyad girerken dikkat etmeniz gereken nokta, eğer göbek adınız yoksa 'NO MIDDLE NAME' kutucuğunu işaretlemeyi unutmayın.

green-card-basvuru-formu.jpg

Doğum tarihleri ABD'de daima AY/GÜN/YIL şeklinde yazılır. Bu detayı gözden kaçırmayın.

4. kısımda 'BIRTH CITY' olarak geçen yer, hangi şehirde doğduğunuzu soruyor. Eğer bilmiyorsanız 'BIRTH CITY UNKNOWN' yani bilinmiyor kutucuğunu işaretleyebilirsiniz. Fakat kimliğinizde bu bilgi olacağı için boş geçmeyin.

Ayrıca formu doldururken İNGİLİZCE karakter kullanın TÜRKÇE karakter kullanmayın. Yani doğum yeriniz ŞANLIURFA ise SANLIURFA şeklinde yazmalısınız.

5. kısımda ise doğduğunuz ülke yerine de Türkiye'de doğduysanız 'TURKIYE' yazmalısınız.

6. kısımda ise Green Card başvurusu için uygun olduğunuz ülke sorusu karşınıza çıkacak, Türkiye başvurmaya uygun bir ülke olduğundan daima 'YES' kutucuğunu işaretleyin.

Bundan sonra 'PASSPORT NUMBER' kısmı var. Pasaportunuzun ilk sayfasında yer alan numarayı yazıyorsunuz. 'PASSPORT EXPIRATION DATE' kısmına ise pasaport son kullanma tarihini yazıyorsunuz. Fakat bu yıl Green Card başvurularında pasaport zorunluluğu kaldırıldığı bu kısım yer almayabilir.

'COUNTRY/AUTHORITY OF ISSUANCE' yazan kısımda pasaportunuzun basıldığı ülkeyi soruyor. Oradan da 'TURKEY' seçeneğini seçin.

'B) PASSPORT EXEMTION' adında bir kısım var. Orası da 'Ben pasaport göstermek zorunda değilim' seçeneğinin yer aldığı bir bölüm. Böyle bir şey çekiliş maddelerinde olmadığı için direkt olarak es geçebilirsiniz.

green-card-nedir-ne-ise-yarar.jpg

'LINK TO PHOTO INSTRUCTIONS' adında bir link var, o linke tıklarsanız fotoğrafınızın nasıl olması gerektiği ile ilgili talimatları görürsünüz. Altta yer alan kutudaki 'CHOOSE NEW PHOTO' butonundan da fotoğrafınızı siteye yükleyebilirsiniz.

Bir sonraki kısım da karşınıza 'MAILING ADRESS' gelecek. Burada eğer size ulaşmaları gerekirse nereye posta gönderebilirler gibi bilgiler gerekli olacak.

Sonra ki kısımda 'COUNTRY WHERE YOU LIVE TODAY' sorusu var. Şu anda hangi ülkede yaşadığınızı girmeniz gerekiyor. Türkiye vatandaşı olsanız da başka bir ülkede yaşıyor olabilirsiniz. Oraya yaşadığınız ülkeyi girin.

Sonraki bölümde 'PHONE NUMBER' (Telefon numaranız) ve e-posta adresiniz soruluyor. Onları da doldurun. e-Posta adresiniz oldukça önemlidir, boş bırakmayın. 'CONFIRM EMAIL' kısmında da e-posta adresinizi yeniden yazmanız gerekiyor.

Bir sonraki kısımda 'WHAT IS THE HIGHEST LEVEL OF EDUCATION YOU HAVE ACHIVED AS OF TODAY?' diye bir soru çıkacak. Oradan mezun olduğunuz, diplomanızın olduğu okul düzeyini seçin.

Diğer kısımda ise 'WHAT IS YOUR CURRENT MARITAL STATUS?' sorusu var. Buradan da medeni halinizi seçmeniz gerekiyor.

Bir sonraki kısımda 'NUMBER OF CHILDREN' sorusu var. Oraya 21 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARINIZIN SAYISINI YAZACAKSINIZ.

Bunları da doldurduktan sonra 'CONTINUE 'butonuyla devam edin. Karşınıza doldurduğunuz bilgileri doğrulayan bir kontrol ekranı gelecek, buradan doldurduğunuz tüm bilgilerin doğruluğunu kontrol edin.

Buradan sonra sayfanın altında 'SUBMIT' butonu göreceksiniz. Ona tıkladığınızda artık Green card çekilişe resmi olarak katılmış oluyorsunuz.

Bu ekranda bir 'CONFIRMATION NUMBER' yani 'DOĞRULAMA NUMARASI' göreceksiniz. Eğer size Green Card çıkarsa bunu bu verilen numarayla öğrenebileceksiniz.

green-card-basvurusu-nasil-ve-nereden-yapilir.jpg

GREEN CARD (YEŞİL KART) KİMLER BAŞVURABİLİR?

ABD, Green Card başvurusunda bulunan kişilerin lise veya dengi bir okuldan mezun durumda olmasını şart koşuyor.

Öte yandan Green Card başvurusunda bulunan kişiler aynı zamanda son 5 yıl içerisinde uzmanlık ve deneyim gerektiren bir işte en az 2 yıl çalışmış olmalı.

GREEN CARD BAŞVURU SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Amerika Green Card çekilişi her yıl mayıs ayında düzenleniyor. Çekiliş sonuçları da genelde her yıl MAYIS-HAZİRAN aylarında dvprogram.state.gov internet sitesinden açıklanıyor.

Green Card (Yeşil Kart) başvuru sonuçları Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri tarafınca belirleniyor.

GREEN CARD (YEŞİL KART) NEDİR?

Yeşil Kart (Green Card) veya resmi adıyla 'Daimi İkametgah Kartı', Amerika Birleşik Devletleri Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası uyarınca Amerika Birleşik Devletleri'nde kalıcı ikamet ve çalışma hakkını sağlayan ve bu hakkın verildiğine delil olması için verilen bir belgedir.

GREEN CARD (YEŞİL KART) NE İŞE YARAR?

Yeşil Karta sahip kişiler, 'Yasal Daimi İkamet sahibi' (Lawful Permanent Residents, LPR) veya 'Yeşil Kart sahibi' olarak bilinir.

Her yasal kalıcı oturma iznine sahip göçmene hükûmet tarafından Daimi İkamet Kart'ı verilir, ancak yeşilimsi renginden dolayı bu karta 'Yeşil Kart' da denir ve bu isim daha popülerdir.

18 veya daha büyük yaştaki göçmenler, istisnai durumlar dışında bu kartı yanlarında taşımak zorundadır; aksi durumda kişi, 30 güne kadar hapis cezası gibi yaptırımlara tabi tutulur.

AMERİKA GREEN CARD BAŞVURU EKRANI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN