Güney Amerika ülkeleri ortak para birimine geçiyor: Hedef dolar bağımlılığını azaltmak

Güney Amerika ülkeleri ortak para birimine geçiyor: Hedef dolar bağımlılığını azaltmak

ABD medyasında çıkan bir haberde, Güney Amerika'nın en büyük iki ekonomisi olan Arjantin ve Brezilya’nın ortak para birimi üzerinde çalışacağı belirtiliyor. İddiaya göre, iki ülke arasındaki süreç tamamlandıktan sonra ortak para birimi kullanımı teklifi Güney Amerika’daki diğer ülkelere sunulacak.

Financial Times’ın haberine göre, Brezilya ve Arjantin’in dünyanın en büyük ikinci para birimi bloğunu oluşturabilecek ortak bir para birimi üzerinde ön çalışmalara başladıklarını bu hafta açıklayacak. Güney Amerika'nın en büyük iki ekonomisi, bu hafta Buenos Aires'te yapılacak bir zirvede projeyi tartışacak ve Güney Amerika’dan diğer ülkeleri de davet edecek.

PARA BİRİMİNİN İSMİ BELLİ

Financial Times'a konuşan yetkililer, toplantının ilk odak noktasının Brezilya'nın güney anlamına gelen ‘sur’ olarak adlandırmayı önerdiği yeni para biriminin bölgesel ticareti nasıl artırabileceği ve dolara olan bağımlılığı nasıl azaltabileceği üzerinde olacağını söyledi.

Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa, mali konulardan ekonominin büyüklüğüne ve merkez bankalarının rolüne kadar her şeyi içeren ortak bir para birimi için gerekli parametreleri incelemeye başlama kararı aldık. Güney Amerika’daki diğer ülkeleri de davet ediyoruz" dedi.

‘AVRUPA’DA 35 YIL SÜRDÜ’

Projenin meyve vermesi muhtemelen birkaç yıl alacağını belirten Bakan Massa, Avrupa'nın euroyu oluşturmasının 35 yıl sürdüğünü söyledi.

Tüm Güney Amerika'yı kapsayan para birimi birliği, dünya genelindeki gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 5'ini temsil edebilir. Dünyanın en büyük para birliği olan euro, dolar cinsinden ölçüldüğünde küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN