HAARP nedir? İran depreminde HAARP iddiası

HAARP nedir? İran depreminde HAARP iddiası

Kasım Süleymani’nin öldürülmesi üzerine İran-ABD krizlerinin ardından, İran’da meydana gelen depremler ile Alaska’da yaşanan yanardağ patlamaları olayları HAARP projesini yeniden gündeme taşıdı. Peki HAARP nedir? Deprem yaratır mı? İşte detaylar…

 

İstanbul’da yaşanan depremlerde gündeme gelen ve komplo teorisi olarak isimlendirilen HAARP projesi, İran - ABD krizi sonrası İran’da yaşanan depremlerle yeniden gündeme geldi. İşte HAARP projesi ile ilgili detaylar…

HAARP NEDİR?

HAARP, Türkçe’ye “yüksek frekanslı etkin güneşsel araştırma programı’ olarak çevrilen ABD’nin Alaska eyaleti Gakona isimli kasabasında kurulan bir tesistir.

Söylentiye göre kuruluş amacı, Atmosfer katmanlarında İyonosfer’in özellikleri hakkında araştırmalar yapmak ve gerektiğinde radyoaktif ve termonükleer dalgaları kontrol edip kendi çıkarları için kullanmak olduğu söylenir. Bir başka söylenti de yine iyonosfer katmanı ısıtılarak burada bir takım değişiklikler yapmak ve bunun etkilerini incelemek için de kurulduğu söylenir.

Bu tesis, Pentegon tarafından kontrol edilir ve ABD ordusunun emrindedir. Tesisin finansmanı, ABD ordusu, Alaska Fairbanks Üniversitesi ve Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı DARPA tarafından sağlanıyor.

Projenin en bilinen yönü ise yüksek frekansta çalışan güçlü radyo frekans verici tesisi veya iyonosfer ısıtıcısı tesislerinin olduğudur.

KULLANIM AMAÇLARI

HAARP projesinin bilinen amaçları;
• Atmosfer ve iyonosfer tabakasındaki termonükleer ve radyoaktif dalgaları zenginleştirip kontrol ederek gerektiğinde elektromanyatik vuruşlar gerçekleştirmek.
• Radar sistemlerini geliştirmek,
• ABD Donanması, ordusu ve denizaltılarıyla haberleşmeyi sağlamak, Yeraltının tomografik yapısını belirlemek,
• Petrol ve doğalgaz yataklarını belirlemek,
• Yapılacak olan füze saldırılarını havada imha etmek gibi amaçları bulunduğu biliniyor.

KOMPLO TEORİLERİ

HAARP projesi ile ilgili pek çok komplo teorisinden bahsedilmektedir. Bunlardan en çok konuşulan ve savunulan görüşlere değinecek olursak şöyle sıralayabiliriz.

Bu projeyle yapay depremler meydana getirme, belirli sınırlar içerisindeki haberleşmeyi komple kesmek, elektronik cihazların çalışmasını durdurmak, iklimsel ve hava olaylarına müdahale etmek, büyük depremlere müdahalede bulunup parçalara ayırarak etkisini en aza indirmek gibi komplo teorileriyle de anılmaktadır.

Ülkemizde en çok merak edilen tarafı ise bu projenin depremlere etkisinin ne olduğudur. Yapay depremler oluşturma komplo teorisi gerçek midir, yer artında bulunan fayları tetikler mi ve yer kabuğu hareketlerine etkisi nedir bu soruları bu proje kapsamında en çok merak edilen konulardır. Çünkü yine o teorilere göre Türkiye’de gerçekleşen 17 Ağustos depreminde HAARP’ın etkisinin olduğu söylenir. Geçtiğimiz yıl İstanbul’da meydana gelmiş depremlerle tekrar gündeme gelen HAARP projesi şimdi ise İran’da meydana gelen depremlerle tekrar gündeme geldi. Zira insanları bu düşünceye sevk eden sebep, depremlerin ABD ile kriz yaşanan dönemlere denk gelmesinden kaynaklanmaktadır.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

DEPREMLERİ TETİKLER Mİ?

HARP Projesi karşıtlığıyla bilinen ABD’li bilim adamı Rosalie Bertell 1996 yılında HAARP Projesinin ABD ordusu tarafından silah gibi kullanıldığını iddia ederek dünyayı uyarmıştır. Bunun yanında Kanadalı ekonomist ve aynı zamanda yazar olan Michel Chossudovsky bir kitabında HAARP Projesinin doğal afetlere yol açabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu iddia etmiş ve uyarmıştı. Sebep olacağı doğal afetleri sel, fırtına, kuraklık, deprem gibi felaketler olarak sıralamıştır.

Diğer yandan HAARP projesi karşıtı açıklamalar da gündemdeki yerini alıyor. Karşıt açıklamalarla gündeme getirilen HAARP’ın neden olabileceği tehlikelerden şu şekilde bahsedilir.

İklim değişikliklerine neden olacak, buzulları eritebilecek, ozon tabakasıyla oynayabilecek, dünyanın her yerinde yapay depremler yaratabilecek, okyanus dalgalarını kontrol edebilecek, dünya enerji kuşaklarıyla oynanabilecek ve bu da insan biyolojisini değiştirebilecek gibi birçok yıkıcı etkisinden bahsedilmektedir.

Bir başka iddia da HARP Projesinin, Türkiye, İran, Pakistan, Yunanistan, Filipinler ve Haiti gibi ülkelerde bazı deprem ve ruhsal hastalık felaketlerine sebep olduğu söylenmektedir.

Bu teori ile geçtiğimiz yıl İstanbul’da yaşanan deprem ve İran - ABD krizi sonrası İran’da meydana gelen depremlerle HAARP projesinin depremler meydana getirmesi düşüncesi insanlar arasında yaygın inanış haline geliyor.

Rus askeri dergisi de iyonosfer tabakasında çalışmalar yapmanın dünya manyetik kutuplarına zarar verebileceğinden ve elektron hasarına neden olabileceğinden, bunun da dünya için hiç iyi olmayacağından bahsediliyor.

20-01/11/deprem-1578741161.jpg

TÜRK BİLİM İNSANI ÜMRAN SAVAŞ’IN GÖRÜŞÜ

HAARP Projesi ile ilgili daha önce açıklamalarda bulunan Türk Bilim İnsanı Ümran Savaş İnan ifadeleri kullanmıştır. İnan, projeyle ilgili komplo teorilerinin yersiz olduğunu, bu sistemin dünyanın hava sistemlerini, iklim koşullarını ve atmosferi kontrol edebilecek güçte olmadığını, ışın saçma gücü olsa bile bir hava olayı olan şimşek çakma ile kıyaslanamayacak kadar güçsüz bir etkisi olduğunu belirtmiştir.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN