Dünya kamuoyunun yıllardır takibinde olan Jeffrey Epstein davası, ABD siyasetinin zirvesindeki isimleri karşı karşıya getiren bir "şeffaflık" muharebesine dönüştü. Berlin’deki Dünya Forumu’na katılmak üzere Almanya’da bulunan Hillary Clinton, BBC’ye verdiği mülakatta Washington yönetimine yüklendi.
CLİNTON: "GÜNEŞ IŞIĞI EN İYİ DEZENFEKTANDIR"
T24'ün haberine göre Hillary Clinton, ABD Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan dosyaların eksik olduğunu ve Trump yönetiminin kasıtlı olarak süreci yavaşlattığını iddia etti. Dosyaların tamamen kamuoyuna açılması çağrısını yineleyen Clinton, şu ifadeleri kullandı:
"Saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Bu dosyaların tamamen açıklanması için defalarca çağrıda bulunduk. Güneş ışığının en iyi dezenfektan olduğunu düşünüyoruz. Ancak şu an dikkatleri başka yöne çekmek için Clintonlar üzerinden bir algı yönetimi yapılıyor."
KONGRE’DE TARİHİ RANDEVU: CLİNTONLAR İFADE VERECEK
Kongre’ye saygısızlıktan yargılanma tehdidiyle karşı karşıya kalan Bill ve Hillary Clinton, komiteye ifade vermeyi kabul ederek süreci yeni bir boyuta taşıdı.
Bill Clinton’ın 27 Şubat’ta hakim karşısına çıkmasıyla, 1983’te ifade veren Gerald Ford’dan bu yana ilk kez eski bir ABD Başkanı Kongre komitesinde ifade vermiş olacak. Hillary Clinton ise eşinden bir gün önce, 26 Şubat’ta ifade verecek.
Clinton çifti, ifadelerinin kapalı kapılar ardında değil, tüm dünyanın izleyebileceği şekilde halka açık alınmasını talep etti.
BEYAZ SARAY’DAN KARŞI TAARRUZ: "DEMOKRATLARDAN DAHA FAZLASINI YAPTIK"
Hillary Clinton’ın suçlamalarına Beyaz Saray’dan yanıt gecikmedi. Yapılan açıklamada, Epstein Dosyaları Şeffaflık Yasası kapsamında binlerce sayfalık belgenin yayınlandığı hatırlatılarak şu savunma yapıldı:
"Trump yönetimi, dosyaları kamuoyuna açarak ve Epstein’ın 'Demokrat dostları' hakkında soruşturma çağrısında bulunarak, kurbanlar için Demokratların şimdiye kadar yaptığından daha fazlasını yapmıştır."
Başkan Donald Trump da başkanlık uçağında yaptığı açıklamada, "Jeffrey Epstein ile hiçbir alakam yok. Aklandım. Soruşturmanın içine çekilenler Clinton ve diğer pek çok Demokrattır" diyerek iddiaları reddetti.
DOSYALARDA ADI GEÇEN DİĞER İSİMLER VE ANDREW KRİZİ
Dosyalarda adının geçmesinin bir suç kanıtı olmadığı vurgulanırken, gözler İngiliz Kraliyet ailesinin tartışmalı ismi Andrew Mountbatten-Windsor’a çevrildi. Hillary Clinton, Andrew’un Kongre’de ifade vermesi gerekip gerekmediği sorusuna, "İfade vermesi istenen herkes bunu yapmalı" yanıtını verdi. Andrew, mağdurlardan Virginia Giuffre ile 2022 yılında mahkeme dışı bir anlaşmaya varmış ancak suçlamaları her zaman reddetmişti.
