İnsanlık onuru lobilere yenildi

İnsanlık onuru lobilere yenildi

Dünyanın gözü önünde sivillere bomba yağdıran İsrail’e karşı 5 gündür kınamalardan öteye adım atılmadı. “Tüm gücümüzle saldıracağız” mesajları veren Tel Aviv ise kanlı cüretkârlığını, İslam başkentlerinin eylemsizliğinin yanı sıra ABD’nin ‘her şartta destek’ politikasına dayandırıyor. Yahudi lobisine teslim olan Washington’un zulme gözünü kapatan tavrı 70 yıllık Filistin sorununun çözümünde duvar oluşturuyor.

Filistinlilere plastik mermiyle saldırıp provokasyon ateşini yakan İsrail, Gazze’de sivil yerleşimlere bombardımanı sürdürdü. 14’ü kadın 5’i çocuk olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısı 56’ya yükseldi.

Netanyahu’nun “Tüm gücümüzle saldıracağız” sözleri sonrası Savunma Bakanı Gantz da “Bu sadece başlangıç” dedi.

SP lideri “Zaman temenni cümleleri kurma değil sonuç alıcı adımlar için harekete geçme zamanı” çağrısında bulundu. 

ABD BMGK’DA KINAMAYI VETO ETTİ ÖLEN FİLİSTİNLİLERİ YOK SAYDI 

Washington ise yine katliamı görmezden gelen tavır sergiledi. Trump’ın ABD elçiliğini Kudüs’e taşıyarak Tel Aviv’in ‘sırtını sıvazlamasının’ ardından Biden yönetimi de iç siyaset kaygısıyla Yahudi lobisini memnun edebilmek için adımlarını sürdürdü.

BMGK’da saldırıları kınama çağrısı vetoyla engellendi. Dışişleri Bakanı Blinken, Hamas’ın roket saldırılarından endişe duyduğunu belirtti. Filistinlileri pas geçip İsrailliler için baş sağlığı diledi. 

karar-manset.jpg

LOBİ DESTEKLİ ZULÜM

Karabağ sorununun yıllarca çözümsüz kalmasında etkisi olan Ermeni lobisi gibi Yahudi lobisi de ABD’nin Ortadoğu politikasını şekillendirmeye devam ediyor. İsrail’de hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 16’sı çocuk 65 kişinin katledildiği Filistin’e ise ‘şiddete son verme’ çağrısı yaptı. Lobi odaklı bu politika vicdanları yaralarken süregiden krizin esas sebebi olarak görülüyor. 

ABD’de eski Başkan Donald Trump’ın Filistin’i küçük parçalara ayırmayı esas alan ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ‘Yüzyılın Planı’ ile doruğa çıkan İsrail lobisi odaklı politika bölgede on yıllardır süren yarayı kanatıyor.

İsrail’in yoğun bombardımanı altında olan Gazze Şeridi’nde dün hayatını kaybedenlerin sayısı 16’sı çocuk 65’e çıkarken, 5 İsrail vatandaşı Gazze’den ateşlenen roket atışlarında öldü. Buna rağmen ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın İsrail’e başsağlığı dileyip Filistinlilere ‘şiddete son verme çağrısı’ yapması Yahudi lobisinin Biden yönetimindeki etkisini de gösterdi.

Blinken çatışmaların başında da İsrail’e ‘sarsılmaz desteklerinin süreceğini’ açıklamıştı. İsrail’in bu destekle orantısız güç kullanımının teşviki her gün çok sayıda Filistinlinin yaşamına mal olurken krizin de çözümünü imkansız hale getiriyor.  

BM’DEN TOPYEKÜN SAVAŞ UYARISI 

Pazartesiden bu yana çatışmalar hakkında BM’den ‘topyekün savaşa dönüşeceği’ uyarısı yapıldı. Nitekim dün gece İsrail savaş uçakları Gazze’de 13 katlı bir binayı hedef aldı. Bina saldırı sonrası tamamen çöktü. Saldırının ardından Hamas ve diğer Filistinli silahlı gruplar, misilleme olarak Tel Aviv’e yüzlerce roket fırlattı.  

NETANYAHU: SALDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Gazze Şeridi’ne yönelik operasyonların yoğunlaştırılacağını açıklayarak, “Hamas ve İslami Cihat saldırganlıkları için ağır bir bedel ödedi ve ödeyecek, kanlarıyla bedel ödeyecekler” diye konuştu.  

HAMAS KOMUTANI ŞEHİT OLDU 

Diğer taraftan Hamas lideri İsmail Haniye, “İsrail, Kudüs’te ve Mescid-i Aksa’daki tüm terör sahnelerine son verene dek” roket saldırılarının süreceğini söyledi. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Tugay Komutanı Basım İsa ile 3 Kassam mensubunun şehit olduğunu  duyurdu.  

İSRAİLLİ ARAPLAR AYAKLANDI OHAL İLAN EDİLDİ 

İsrail’in Lid kentinde İsrailli bir sivilin öldürdüğü Filistinlinin cenazesinde çıkan olayların büyümesi üzerine şehirde olağanüstü hal ilan edildi. Lid Belediye Başkanı Yair Revivo, kentte kontrolü tamamen kaybettiklerini belirterek, kentte “Yahudiler ile Araplar arasında iç savaş çıktığını” ifade etti.  

YAŞANANLAR EVLERİN İŞGALİNİN BİR SONUCU

İngiltere’de eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Kudüs ve Tel Aviv’de yaşananların hükümet destekli yerleşimcilerin Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesindeki Filistinlilerin evlerini işgalinin doğrudan bir sonucu olduğunu ifade etti.

Corbyn, “İsrail isteseydi Gazze kuşatmasını ve Filistin işgalini sona erdirerek kan dökülmesini durdurabilirdi. Şimdi ateşkese ihtiyaç var.” dedi. Corbyn, Filistin’e verdiği destek nedeniyle Yahudi karşıtlığıyla suçlanmış ve parti üyeliği askıya alınmıştı.

YILDIZLARDAN FİLİSTİN’E DESTEK KAMPANYASI

ABD’li sinema oyuncusu ve yönetmen Mark Ruffalo, Filistinlilere karşı uygulanan şiddeti eleştirerek İsrail’e yaptırım çağrısında bulundu.

Hollywood’un Hulk karakterini canlandıran ünlü isim, “Şeyh Cerrah” etiketiyle yaptığı paylaşımda, İsrail’e yaptırım için 2 milyon imza çağrısında bulunan bir internet sayfasının linkini de yer verdi. Platformda 1 milyon 700 binden fazla imzanın toplandığı görüldü.

İsveç’in dünyaca ünlü pop sanatçısı Zara Larsson da İsrail’in Kudüs’te Filistinlilere yönelik saldırılarına sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Larsson, “ABD desteğiyle Apartheid ve sivilleri öldüren bir devleti de sorumlu tutmalıyız” diyerek #freepalestine hashtag’iyle paylaşımda bulundu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN