İsrail katliamındaki bilgi kirliliğinde çarpıcı gelişme: BBC Yahudi grupların şikayetlerini onaylamadı

İsrail katliamındaki bilgi kirliliğinde çarpıcı gelişme: BBC Yahudi grupların şikayetlerini onaylamadı

İsrail’in Filistin’de binlerce masum sivili katlettiği saldırıları ateşkesle birkaç günlüğüne dururken, savaşın başından beri İsrail yanlısı yayın politikasıyla tepki çeken BBC, Yahudi grupların haberlere ilişkin şikayetlerini onaylamadı.

7 Ekim’de başlayan İsrail güçlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki şiddetli saldırılarına taraflar arasında yapılan ateşkesle ‘insani ara’ verilirken, insancıl hukukun hiçe sayıldığı şiddetli saldırıların başından bu yana süren bilgi kirliliğine ilişkin çarpıcı bir gelişme meydana geldi.

İsrail yanlısı yayınları nedeniyle haftalardır tepki çeken İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC’nin, soruşturmanın ardından İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin haberleriyle ilgili İngiliz Yahudileri Temsilciler Kurulu ve Antisemitizme Karşı Kampanya tarafından yapılan şikayetleri onaylamadığı bildirildi.

‘HASTANE SALDIRISI İSRAİL’E ATFEDİLDİ’

Soruşturmayı şirketin "doğruluk ve tarafsızlık konusundaki editoryal standartları" ışığında değerlendiren idari şikayet birimi (ECU) gerçekleştirirken, her iki kuruluş da BBC’de yayınlanan haber programı The Context'in yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yapılan hava saldırısını "yanlış bir şekilde İsrail ordusuna atfetmesinden" şikayetçi oldu.

Yahudi gruplar, Gazze’deki hastane saldırısının Hamas tarafından ateşlenen bir roket tarafından gerçekleştiğini savunurken, program sırasında BBC muhabiri Jon Donnison, “Şimdi İsrail ordusuyla görüş almak üzere temasa geçildi ve soruşturma yaptıklarını söylediler. Fakat biliyorsunuz, patlamanın büyüklüğü göz önüne alındığında bunun İsrail hava saldırısı ya da birkaç hava saldırısı dışında başka ne olabileceğini anlamak zor çünkü Gazze'den atılan roketlerle bu ölçekte patlamalar olmuyor. Bu tür roket saldırılarında yarım düzine, belki birkaç kişinin daha öldüğünü görebiliriz, ancak daha önce izlediğim videodaki patlama ölçeğinde bir şeyi hiç görmedik, ki bu hala doğrulanması gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

BBC ŞİKAYETLERİ KABUL ETMEDİ

ECU, Donnison'un izleyicilere İsrail ordusunun herhangi bir "önemli yorum" yapmadığını açıkça ifade ettiği yargısına varıldığından şikayetin "çözüldüğünü" belirtti ve her ne kadar kendisi "İsrail'in olaya dahil olması ihtimalinin güçlü olduğunu" belirtmiş olsa da, kendisinin “kesin bir karar” vermediğini bildirdi.

Ancak yayın kuruluşu, "bu kadar az güvenilir bilginin mevcut olduğu bir noktada, olayın sorumluluğuna ilişkin herhangi bir görüş sunmanın BBC'nin gereken doğruluk standartlarıyla tutarlı olmadığını" kabul etti. Haberdeki yanlışlıklarla ilgili şikayetleri kabul etmeyen ECU ayrıca, BBC’nin düzeltmeler ve açıklamalar sayfasında Donnison'un patlamanın nedenleri konusunda "spekülasyonda bulunmasının hatalı" olduğunu belirten bir açıklama yayınladığını ve son karar yayınlandığında açıklamaya bir özür eklendiğini kaydetti.

‘NEDEN TERÖRİST DEMİYORSUNUZ’ ŞİKAYETİ

Onaylanmayan bir diğer şikayet ise, BBC'nin, yayıncının Hamas'la ilgili olarak ‘terörist’ terimini kullanmaması oldu. İngiliz Yahudileri Temsilciler Kurulu; bombacı, saldırgan, silahlı adam, adam kaçıran, isyancı ve militan gibi terimlerin Hamas saldırılarının "tüm dehşetini yansıtmaması" nedeniyle yetersiz kaldığını savundu. ECU, yayın politikalarının terminolojiden ziyade Hamas'ın eylemlerinin haberleştirilmesi olduğu ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN