Gazze'de şehit sayısı artıyor

Gazze'de şehit sayısı artıyor

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in düzenlediği saldırıda şehit olanların sayısının 24'e yükseldiğini, yaralı sayısının 103 olduğunu duyurdu. İsrail medyasının geniş çaplı hava saldırısına başlanacağını yazmasından sonra İsrail Meclisi boşaltıldı. ABD'in İsrail'i kınayamadığı olaylarda İsrail polisi gerçek mermi kullanmaya başladı.

Sivil Savunma ekiplerinden bir yetkili son saldırılardaki can kaybının Gazze'nin batısındaki bir evde yaşandığını, ev halkından hayatını kaybeden 3 kişiden birinin kadın, bir diğerinin de engelli bir Filistinli olduğunu belirtti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarında 9'u çocuk 21 kişinin şehit olduğunu, 95 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

İsrail ordusu da Gazze'ye hava saldırısı düzenlendiğini, Gazze'den ülkenin güneyine çok sayıda roket gönderildiğini açıklamıştı.

Pazartesi gecesi geç saatlerde, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adı verilen askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

asker.jpg

 İSRAİL'DEN GENİŞ ÇAPLI HAVA SALDIRISI

İsrail uçakları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki bölgelere hava saldırısı düzenledi. İsrail gazetesi, İsrail kabinesinin Gazze'ye yönelik geniş çaplı hava saldırısına onay verdiğini yazdı. Gazeteye konuşan ve adı açıklanmayan bir İsrailli yetkilinin uzun süreli bir savaşı istemediklerini kaydederek, "Hamas'a ağır bir darbe indirilmeli ve herkes sınırlarımızı anlamalı." ifadesini kullandığı aktarıldı.

srail-gazze.jpg

İSRAİL MECLİSİ BOŞALTILDI 

Roket sirenlerinin çalması nedeniyle Batı Kudüs'te korku ve panik havası yaşandı. Sirenler nedeniyle İsrail Meclisi boşaltıldı, Yahudilerin kutladığı "Kudüs günü" nedeniyle düzenlenen bayrak yürüyüşü de sonlandırıldı.

Öte yandan, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubyede yaptığı yazılı açıklamayla roket atışlarını doğruladı. 

israil'in Doğu Kudüs'teki saldırıları ve işlediği suçlar ile Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşananlara karşı böyle bir adım attıklarını belirten Ebu Ubeyde, "Bu, düşmana verdiğimiz bir mesajdır. İyice anlamalıdır ki, geri çekilirse geri çekiliriz; ileri giderse ileri gideriz." ifadelerini kullandı.

srail-saldiri.jpg

ABD SÖZCÜSÜ 'AŞIRI GÜÇ' SORUSUNA YANIT VEREMEDİ 

ADB Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırılarını doğrudan kınamaktan kaçınırken, bölgede tansiyonun düşürülmesi için "hem İsrail hem de Filistin tarafına" çağrı yaptıklarını söyledi.

Price, İsrail polisinin Doğu Kudüs'te aşırı güç kullanıp kullanmadığıyla ilgili ısrarlı sorulara net bir yanıt vermekten kaçındı ve iki tarafa da sükuneti sağlama çağrısında bulunmakla yetindi.

srail-askeri.jpg

SALDIRIYI KINAYAMADI 

"Müslümanların 3. kutsal yeri olan Mescid-i Aksa'ya yönelik İsrail polisinin ihlalleri konusunda polisin sorumluluğu nedir? İçeride çocuklar ve çok sayıda insan varken plastik mermiler atıldı." şeklindeki soruya yanıt veren Price, "Bu elbette oldukça endişe duyduğumuz bir şeydi." diye cevap verdi.

Sözcü Price'ın, "Bugün İsrail 13 kişiyi öldürdü, bunların muhtemelen 5-6'sı çocuk. Filistinli çocukların öldürülmesini kınıyor musunuz?" şeklindeki soruya yanıt verirken zorlandığı görüldü. Tüm sivil ölümlerini ciddiye aldıklarını kaydeden Price, şu an ellerinde Filistinlilerin ölümüne ilişkin bağımsız ve teyit edilmiş bilgiler olmadığını, dolayısıyla gündeme gelen bu haberlere girmeyeceğini belirtti.

srail.jpg

GERÇEK MERMİ KULLANDILAR: 281 YARALI 

İsrail polisinin, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'daki cemaate akşam namazından sonra bir kez daha gerçekleştirdiği saldırıda 281 Filistinli yaralandı.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisinin akşam namazından sonra Mescid-i Aksa'daki cemaate gerçekleştirdiği saldırıda 281 Filistinlinin yaralandığı bildirildi. İsrail polisinin Harem-i Şerif'te plastik mermi ve ses bombaları kullandığına dikkat çekilen açıklamada, yaralılardan 161'nin hastanelere kaldırıldığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca İsrail polislerinin sabahın erken saatlerinden bu yana gerçekleştirdiği saldırının yaralı bilançosunun 612 olduğu, bunlardan 411'inin hastanelerde tedavi edildiği kaydedildi. Kudüs İslami Vakıflar Sözcüsü Firas Dibs gece saatlerine doğru yaptığı yazılı açıklamada, İsrail polislerinin bir kısmının tamamen Harem-i Şerif’ten çekildiğini ve yaralıların tamamının Mescid-i Aksa'dan çıkarıldığını ifade etti. Dibs, Mescid-i Aksa'da gergin bir havanın hakim olduğuna dikkati çekti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN