Katliamın on altıncı günü: Gazze'de can kaybı her geçen gün artıyor

Katliamın on altıncı günü: Gazze'de can kaybı her geçen gün artıyor

İsrail-Hamas çatışması on altıncı gününe girerken, Gazze Şeridi'ne hava saldırılarını "artırma" kararı alan İsrail ordusunun, kara harekatına da başlaması bekleniyor. Gece boyu saldırılarına devam eden İsrail, Batı Şeria'daki Cenin kentinde de bir camiyi daha bombaladı. Gazze'deki saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı bin 873’ü çocuk olmak üzere 4 bin 651'e çıktı.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının ardından İsrail'in orantısız bir şiddetle karşılık vermesiyle başlayan savaş on altıncı gününe girdi. Gazze Şeridi'nde binlerce Filistinliyi katleden İsrail ordusu, kentte "hava saldırılarını artırma sözü" verirken, Gazze sınırına da tank ve asker yığdı. Ordunun kara harekatına da başlaması bekleniyor.

İsrail, Gazze'nin yanı sıra, işgal ettiği Batı Şeria'yı da vurdu. Cenin kentinde bulunan bir camiyi bombalayan ordunun saldırısında bir "Hamas hücresinin hedef alındığı" aktarıldı.

Dün Refah Sınır Kapısı'nın açılıp, Mısır üzerinden Gazze'ye yardım girmeye başlamasının ardından Birleşmiş Milletler'den bir grup ise yardım ulaştırmanın çözüm olmadığını belirtip ortak çağrıda bulunarak Gazze'deki durumun "korkunç" olduğunu söyledi ve ateşkes çağrısında bulundu.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda bin 873’ü çocuk olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 651'e çıktı.

1-006.jpg

İşte savaşın 16. gününde dakika dakika gelişmeler:

16.18: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, akaryakıt istasyonu sahiplerini ve elinde az miktar da olsa yakıt bulunanları, hastanelere bağış yapmaya çağırdı.

16.00: BBC'ye konuşan Gazze'deki Al Aksa Hastanesi çalışanları, "Şafak söktüğünden beri buradayız ve cesetler hastane avlusunu tamamıyla doldurdu. İçeride ve dışarıda dolu ceset dolapları var" dedi. Çalışanlar, "Cesetlere yetecek kadar kefenimiz yok çünkü sayı çok fazla. Cesetler parçalanmış halde geliyor. Cesetleri kimliklendiremiyoruz" dedi.

15.43: Kanal 12 Televizyonunda yer alan haberde, İsrail'de, 7 Ekim'den bu yana Filistinlilerle yaşanan çatışmalarda 1200'den fazla ordu mensubunun sakat kaldığı bildirildi. İsrail ordusu, çatışmanın başından bu yana 307 mensubunun hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

15.22: Lübnan-İsrail sınır hattındaki çatışmalarda 4 Hizbullah mensubunun öldüğü bildirildi.

15.19: İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 3 kilisenin "ciddi" şekilde zarar gördüğü belirtildi.

15.16: BM: Gazze Şeridi'nde yakıtımız 3 gün içinde bitecek. Yakıt olmadan su, çalışan hastane ve fırınlar olmayacak, insani yardım da olmaz.

15.03: Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda 18 gazetecinin hayatını kaybettiği bildirildi.

14.14: Lübnan-İsrail sınır hattındaki çatışmalarda 1 Hizbullah mensubunun öldüğü bildirildi.

13.57: İsrail’in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 266 artarak 4 bin 651'e yükselirken yaşamını yitirenlerin bin 873’ünü çocukların oluşturduğu belirtildi.

12.40: Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, "Dünya gelip Gazzelilere yardım edebilir, bu bizim derdimiz değil" dedi.

11.34: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD'nin Orta Doğu'daki kuvvetlerini daha da güçlendirmek için ilave destek sağlanacağını açıkladı.

10.04: BM: Bugün Gazze'ye ikinci bir konvoy gireceğini umuyoruz

09.16: Filistin’e insani yardım için Mısır’a gidecek olan Cumhurbaşkanlığı uçağı Ankara’dan yola çıkmak üzere hazırlandı. Uçakta 20 kişilik uzman hekim ekibi ve tıbbi yardım malzemeleri bulunuyor.

07.52: İsrail güçlerinin, Batı Şeria'nın Cenin, Tubas ve Nablus kentlerine düzenlediği baskın ve saldırılarda 3 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği belirtildi.

06.24: İşgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeydoğusundaki Tubas kentinde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 5 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

06.15: İsrailli muhalif bir hareket, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuyla ilgili sorumluluktan kaçmak için delilleri ve belgeleri yok etmekle suçladı.

04.32: İsrail güçlerinin, Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği saldırıda 1 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

03.35: İsrail ordusunun, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda ölü sayısı 12, yaralı sayısı 17 kişi oldu.

02.50: İsrail ordusu, 3 askerinin, Lübnan'ın güneyinden düzenlenen tanksavar füze saldırısında yaralandığını bildirdi.

02.06: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kalmayı tercih eden ve güneyine gitmeyen herkesi "teröristlerin işbirlikçisi” sayabileceğini ilan etti.

01.02: İsrail ordusunun, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda en az 9 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

00.31: Lübnan-İsrail sınır hattındaki çatışmalarda 2 Hizbullah mensubunun öldüğü bildirildi.

00.11: Gazze'deki Vakıflar Bakanlığı, İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 26 camiyi tamamen yıktığını açıkladı.

00.10: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığına ait bir uçağın, Gazze'ye yardım amacıyla ilaç, tıbbi malzemeler ve 20 uzmandan oluşan hekim grubu ile sabah Mısır'a hareket edeceğini bildirdi.

00.02: İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, hava kuvvetlerinin bugünden itibaren Gazze'ye yönelik saldırılarını artırmaya başlayacağını söyledi.

23.48: Gazze'ye insani yardım taşıyan 20 tırın şu anda yeterli olmaktan çok uzak olduğunu ifade eden BM, "Gazze'de son çatışmalardan önce umutsuz bir insani durum vardı ancak şu an artık durum felaket boyutunda. Dünyanın (Gazze için) daha fazlasını yapması gerekiyor." çağrısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN