Libya'da iki barajın çökmesine yönelik soruşturma başlatıldı: Önceki hükümetler de soruşturulacak

Libya'da iki barajın çökmesine yönelik soruşturma başlatıldı: Önceki hükümetler de soruşturulacak

Libya Başsavcısı Sıddık es-Sur, Libya'nın Derna şehrinde kuvvetli yağış sonucu iki barajın çökmesine yönelik soruşturma başlatıldığını açıkladı. Es-Sur önceki hükümetlerin de soruşturulacağını belirterek, 'Halka, kim hata veya ihmal yaparsa savcıların mutlaka sert önlemler alacağına dair güvence veriyorum' ifadelerini kullandı.

Libya'nın doğusunda geçtiğimiz hafta meydana gelen binlerce kişinin ölümüne ve çok sayıda yıkıma yol açan iki barajın çökmesi sonucu yaşanan sel felaketinde yerli ve yabancı ekiplerin başlattığı arama çalışmaları sürüyor.

'Sınır Tanımayan Doktorlar' isimli yardım grubunun acil durum departmanı lideri Claire Nicolet, ekiplerin çok sayıda cansız beden bulduğunu ve hala arama yaptıklarını belirtti. Nicolet, çalışmaların koordinasyonunda ve yardım dağıtımında ilerleme kaydedilmesine rağmen cenaze işlemlerinde hala büyük bir zorluk yaşandığını aktardı.

BARAJLAR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Libya Başsavcısı Sıddık es-Sur, Derna’da 1970’lerde inşa edilen iki barajın çökmesine yönelik soruşturma başlatıldığını duyurdu. Es-Sur, ayrıca baraj için ayrılan bakım fonlarının araştırılacağını, şehir yetkililerinin yanı sıra önceki hükümetlerin de soruşturulacağını aktardı. Es-Sur, 'Halka, kim hata veya ihmal yaparsa savcıların mutlaka sert önlemler alacağına, haklarında ceza davası açıp mahkemeye göndereceğine dair güvence veriyorum' ifadelerini kullandı.

İKİYE BÖLÜNMÜŞ ÜLKEDE SORUŞTURMANIN NASIL YÜRÜTÜLECEĞİ BELİRSİZ

2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilip öldürülmesinden bu yana yönetimin doğu ve batı olmak üzere ikiye bölündüğü ülkede soruşturmanın nasıl yürütüleceği ise bilinmiyor. Ülkenin batısında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe görev yaparken, Derna’nın bulunduğu doğu kesimini ise "Başbakan" Ossama Hamad yönetiyor. Ülkede iki yönetimin bulunması, sel felaketine hızlı ve koordineli bir şekilde müdahale edilmesini de zorlaştırıyor.

11 BİN 300 KİŞİ ÖLDÜ, 10 BİNDEN FAZLA KİŞİ KAYIP

Libya’nın hastalıklarla mücadele merkezinin başkanı Haider El-Saeih ise Derna’da en az 150 kişinin kirli su içtikten sonra ishal olduğunu açıkladı. El-Saeih, halka sadece yardım çalışmaları kapsamında ülkeye gelen şişe suların içilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Libya Kızılay’ına göre sel felaketinde 11 bin 300 kişi hayatını kaybederken, 10 binden fazla kişi kayboldu. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise çoğu Derna kentinde olmak üzere 38 bin 640’tan fazla kişinin evsiz kaldığını tahmin ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN