Nijerya'nın yeni devlet başkanı Tinubu bugün görevine başlıyor

Nijerya'nın yeni devlet başkanı Tinubu bugün görevine başlıyor

Nijerya'da Bola Tinubu, tartışmalı bir seçimin ardından, popülasyonuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesinin başkanı olarak bugün göreve gelecek.

Nijerya'nın ekonomik merkezi olan Lagos'un eski valisi olan 71 yaşındaki Bola Tinubu, 2050 yılında Hindistan ve Çin'den sonra dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi olması tahmin edilen Afrika ülkesini yönetmek için Cumhurbaşkanı Muhammad Buhari'nin yerine geçecek.

Tinubu; güvenlik krizleri, yaygın yoksulluk ve açlık gibi sorunların yaşandığı ülkede, eski Cumhurbaşkanı Buhari'nin vatandaşlara demokratik kazanımlar sunma çabalarını ilerletme sözü verdi. Ayrıca, seçilmesi hala muhalefet partileri ve birçok genç Nijeryalı tarafından mahkemede tartışılan Tinubu, ülkeyi yeniden birleştirmeyi de taahhüt etti.

Tinubu'nun "yeniden canlanan umut" manifestosu; Nijerya'da yeterli iş imkânı sağlamayı, yerli üretimi artırmayı, tarıma ve kamu altyapısına yatırım yapmayı, en yoksul ve savunmasız kesimlere ekonomik fırsatlar sunmayı ve tüm güvenlik tehditleriyle mücadele etmek için daha iyi bir ulusal güvenlik mimarisi oluşturmayı önceliyor.

'DAHA ÖNCE HİÇBİR BAŞKAN BU KADAR BÜYÜK BİR DESTEĞİ HEBA ETMEMİŞTİ'

Ancak bazı analistlere göre, Tinubu'nun verdiği vaatler ve getirdiği umutlar, Buhari'nin eski bir askeri lider olarak 2015'te ilk kez cumhurbaşkanı seçildiğindeki durumu hatırlatıyor. Buhari'nin öncelikleri güvenliği sağlamak ve ekonomiyi geliştirmekti, ancak birçok kişinin beklentilerini karşılayamadı.

Nijeryalı kalkınma uzmanı ve De Montfort Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan Dr. Seun Kolade, "Hiçbir Nijerya başkanı, vatandaşın desteğini Buhari kadar almamıştı, ancak bu desteği hiçbir başkan da bu kadar hızlı bir şekilde heba etmedi," dedi. Dr. Kolade, "Beklentiler ve yapılanlar açısından, bu son derece, en hafif deymiyle vasat bir sekiz yıldı" ifadelerini kullandı.

Associated Press'te yer alan habere göre, Nijerya'nın başkenti Abuja'da yerli halk, Buhari'nin sekiz yıllık yönetimi sırasında ekonomik zorluklar ve güvenlik sorunlarının en büyük zorluklar olduğunu belirtiyor. Meyve satıcısı Taiwo, "Bu dönemde insanlar gerçekten zorluk çekti. Parasızlık nedeniyle insanlar öldü. Dua ediyorum ve umut ediyorum ki yeni başkan altında böyle bir şeyi tekrar yaşamayız" dedi.

2014 yılında ağabeyini bir bombalama sonucunda kaybeden Sunday Imoke, daha güvenli bir ülke umuduyla o zamanın Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan'ı görevden uzaklaştırmak için milyonlarca kişiyle oy kullandı. Ancak o yıl seçilen Buhari'den memnun olmadığını belirten Imoke, "Buhari döneminde birçok insan öldü. Buhari iyi bir iş çıkarmadı, hiçbir şey yapmadı ve Tanrı korkusu da yoktu" dedi.

Buhari 2015 yılında iktidara gelmeden önce, Nijerya'nın gelişimi yıllardır kötü yönetim ve yaygın yolsuzluk yüzünden yavaşlamış, Afrika'nın en büyük petrol üreticisi olan ülkenin yüksek gelirlerinden vatandaşların faydalanması zorlaşmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN