Putin’e bir rest de Tacikistan Cumhurbaşkanı'ndan: Orta Asya ülkelerine Sovyetler dönemindeymiş gibi davranma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, seferberlik ilan etmesinin ardından eski müttefiklerinin desteklerini de bir bir yitirmeye başladı. Putin'e son tepki Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'dan geldi. Rahman, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Orta Asya ülkelerine eski Sovyetler Birliği gibi davranılmamasını söyledi. Yoksul ülke olmadıklarını söyleyen Rahman, saygı görmek istediklerini belirtti.

Ukrayna-Rusya savaşında Rusya Devlet Başkanı Putin, Orta Asya ülkelerinden istediği desteği alamıyor. Rus ödeme sisteminden çıkan Özbekistan da “Savaşa katılmayın” fetvası yayımlayarak tepkisini ortaya koymuştu. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı da Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’nın iki ülke arasındaki "eşit stratejik ortaklık ruhuna uymayan" açıklamaları nedeniyle Astana Büyükelçisi Aleksey Borodavkin ile oldukça sert bir görüşme yapıldığını açıklamıştı. Putin'in çıkışlarına müttefik olarak gördüğü eski Sovyetler Birliği ülkelerinden anında cevap gelmeye devam ediyor. Putin'e son tepki ise bir başka Orta Asya ülkesi olan Tacikistan'dan geldi.

"GELENEK VE GÖRENEKLER DİKKATE ALINMADI"

Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan Orta Asya-Rusya Zirvesi’nin kapalı bölümüne ait sosyal medyada yayılan görüntülere göre Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Putin’e seslendi. Rusya ile ilişkilerin eşit olmadığından yakınan Rahman, “Sovyetler Birliği’nin dağılmasına sizinle birlikte tanık olduk. Küçük cumhuriyetlere, küçük milletlere – tıpkı şimdiki gibi – dikkat edilmediğini gördük. Gelenek ve görenekler dikkate alınmadı. Kalkınmaya destek verilmedi.” diye konuştu.

TACİKLER RUSYA'YA SADECE İŞ İÇİN GİTMİYOR

Putin ile dün yaptıkları görüşmede, her sene Rusya’ya giden iki milyon Tacik göçmenden bahsettiklerini hatırlatan Rahman, Taciklerin Rusya’ya sadece iş için değil, eğitim ve tedavi için de gittiğini ve her sene Rusya’ya giden Tacik vatandaşların toplam sayısının 2 milyondan fazla olduğunu ifade etti.

TEPKİ GÖSTERDİ: TACİKİSTAN BUNU MU HAK EDİYOR?

Putin'e tepki gösteren Rahman, “Nedense Tacikistan’da düzenlenen ‘şanssız’ bir foruma Rusya’dan hiç olmazsa bakan düzeyinde katılım olması için Dışişleri Bakanlığına talimat verdim, hatta sizinle konuştum ama yok, bakan yardımcısı düzeyinde katılım oldu. İşte (Rusya’nın) stratejik ortağı olan Tacikistan, bunu mu hak ediyor? Biz bunu yapmıyoruz, değil mi?” dedi.

jj.jpg

EŞİTLİK ÇAĞRISI YAPTI

Tacikistan halkının sayıca büyük olmadığına, kendilerinin 100-200 milyonluk bir millet olmadığına işaret eden Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman şunları kaydetti:

Bizim kendi tarihimiz, kültürümüz ve insanlarımız var. Saygı görmek istiyoruz. Biz yoksul (ülke) değiliz. Maden kaynakları bakımından zengin ülkeyiz. Ana stratejik ortağımız olan Rusya’nın menfaatlerine her zaman saygı duyduk. Biz de saygı gösterilmesini, diğer ülkeler gibi eşit davranılmasını istiyoruz. Çok para harcamaya gerek yok.

İlgili Haberler
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir