Ruslar sokaktan asker topluyor

Ruslar sokaktan  asker topluyor

Ukrayna’nın başarılı karşı taarruzları sonrası Rusların asker kaybı çaresizlik boyutuna ulaştı. Moskova ve St. Petersburg’da AVM ve metro istasyonlarından aralarında sokak müzisyenlerinin, evsizlerin ve emeklilerin olduğu çok sayıda erkek silah altına alınmak üzere araçlara bindirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna savaşı nedeniyle seferberlik ilan etmesinin ardından polis ve askeri inzibat, başkent Moskova başta olmak üzere büyük şehirlerde devriyeleri sıklaştırarak yetişkin erkekleri zorla askere alma merkezlerine götürmeye başladı.

Washington Post’un haberine göre Moskova ve St. Petersburg’da yoğunlaşan askere alma kampanyası kapsamında, alışveriş merkezleri ve metro istasyonlarından aralarında sokak müzisyenlerinin, evsizlerin ve emeklilerin olduğu çok sayıda erkek silah altına alınmak üzere araçlara bindirildi.

SOKAKTAN AYRIM GÖZETMEDEN TOPLAMAYA TEPKİ

Şimdiye kadar Ukrayna savaşı için ağırlıklı olarak kırsal bölgelerde yaşayan Ruslar ile Kafkasya ve Orta Asya etnik kökenliler askere alınıyordu. Kentlerde yoğunlaşan zorla askere alma faaliyetleri, Putin’in partisi içinde bile tepki çekti. Birleşik Rusya yöneticisi Andrey Klişas, bu kampanyanın yasal olmadığını söyleyerek, “Sokaktaki herkesin ayrım gözetmeden toplanması kabul edilemez” dedi.

Putin, hafta içi uluslararası toplantılar için bulunduğu Kazakistan’da yaptığı açıklamada, üç hafta önce ilan edilen seferberlik kapsamında 220 binden fazla kişinin silah altına alındığını ve birkaç hafta içinde 300 bin hedefine ulaşılınca seferberliğin sona ereceğini belirtmişti.

CENAZELERİ MEMLEKETLERİNE GELMEYE BAŞLADI

Askere alınmamak için Moskova’dan kaçıp ailesinin kır evinde saklanan ve soyadını gizleyen motor tamircisi Yevgeni (24), Washington Post’a şöyle konuştu, “Öldürmek veya öldürülmek istemiyorum. O yüzden ortada gözükmemeliyim ama burada bile güvende hissetmiyorum. Komşularınızın sizi ihbar edebileceği bir zamanda yaşıyoruz. Polisi arayıp ‘Ukrayna’da faşistlerle savaşacağına bu evde kalan genç bir adam var’ diyebilirler. Bu arada Seferberlik kapsamında askere alınanlardan hayatını kaybedenlerin cenazeleri memleketlerine gelmeye başladı. Askere alındığı 23 Eylül’den yalnızca iki hafta sonra çatışmada ölen devlet memuru Aleksey Martinov (29) Moskova’da toprağa verildi.

SEFERBERLİKTEN SONRA FİKİRLERİ DEĞİŞİYOR

Eylülün son günlerinde Güney Urallar bölgesinde silah altına alınan 5 askerin cenaze törenleri Çelyabinsk’te yapıldı. Yevgeni, Rus toplumunda savaşa desteğin azalmakta olduğunu sözlerine ekleyerek, “Nazilerin gariban Ukraynalıları öldürdüğünü ve Ukrayna’nın kurtarılması gerektiğini söyleyen bazı arkadaşlarım vardı. Seferberlikten sonra fikirleri değişiyor. Sorular sorup bilgi almak için internette sörf yapmaya başladılar” diye konuştu. Seferberlik ilanıyla birlikte yaklaşık 300 bin kişinin Rusya’yı terk ederek başta Gürcistan olmak üzere çevre ülkelere geçtiği tahmin ediliyor.

Gürcistan’da yaşayan Grigori Sverdlin savaş karşıtı kampanya başlatarak askere alınmaktan nasıl kaçınılacağı ve silah altındayken nasıl firar edileceği konusunda tavsiyelerini iletmeye başladı. Sverdlin, şimdiye 2 bin 700 kişinin askere alınmaktan kurtulmasına ve 60 kişinin firar etmesine yardımcı olduğunu duyururken, “İnsanlar başkalarına ateş açmaya zorlanacakları için kaygılı. Sadece kendileri için korkmuyorlar, bu haksız savaşta yer almak istemiyorlar” sözlerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN