Rusya'nın Ukrayna'da sahte referandum hazırlığı: Kukla liderlerle yönetecek

Rusya'nın Ukrayna'da sahte referandum hazırlığı: Kukla liderlerle yönetecek

ABD istihbaratına göre Rusya, Ukrayna'da yeni bölgeler ilhak etmek amacıyla "sahte referandumlar" düzenleme planları yapıyor. Rusya'nın, söz konusu bölgelere Moskova'nın denetiminde olacak "kukla" liderler yerleştirerek Ukrayna'yı kontrol etmek için çalışacağı bildirildi.

Tüm dünyanın gözü Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştayken, bölgede yaşanan gelişmelerin de ardı arkası kesilmiyor. Son olarak, ABD istihbaratı çarpıcı bir iddia ortaya attı.

Buna göre, kısmen ayrılıkçı güçlerin kontrolünde olan doğudaki Donetsk ve Luhansk ile işgalin başında ele geçirdiği güneydeki Herson kentini ilhak edeceği belirtilen Rusya’nın, mayıs ayı ortalarında bu bölgelerde "sahte referandumlar" düzenleyerek, buralarda kendine bağlı "kukla yöneticileri" işbaşına getirmek istediği bildirildi.

'KUKLA LİDERLERLE UKRAYNA'YI KONTROL ETMEK İSTİYOR'

Euronews'te yer alan habere göre; ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü Büyükelçisi Michael Carpenter, “güvenilir istihbarat” raporlarına atıfta bulunarak Rusya'nın üç bölgeyi ilhak etmeye hazırlandığını söyledi.

Carpenter, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, düzenlenecek tartışmalı referandumlarla Rusya’nın, bu bölgelerde Moskova’nın denetiminde olacak ‘kukla’ liderler yerleştirerek çok geniş bir alanda Ukrayna’yı kontrol etmek için çalışacağını aktardı.

ABD'li yetkili, Rusya'nın bu planının başarılı olamayabileceğini bildirdi. ABD istihbaratının Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği yolundaki daha önceki uyarılarının haklı çıktığını belirten Carpenter, ABD istihbaratının bundan sonraki tahmininde de doğruluk şansının yanılgı payından çok daha fazla olduğu görüşünü dile getirdi.

REFERANDUM İDDİASINI ZELENSKİY DE GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Bu arada İngiltere Savunma Bakanlığı verilerine atıfta bulunan The Washington Post gazetesi, Moskova’nın ilk işgal ettiği büyük Ukrayna kenti olan Herson’da Rusya’nın burada “kukla yönetim” kurmadan önce normal hayatta Rus para birimi kullanılmasına başladığını duyurdu.

Rusya’nın ülkenin doğusunda referandum hazırlığında olduğu iddiası daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından da gündeme getirilmişti.

ABD’nin eski Polonya Büyükelçisi Daniel Fried ise Rus lider Vladimir Putin’in Avrupa’nın kanlı savaşın bitmesi için bu üç bölgenin Moskova tarafından ilhakına izin vereceği düşüncesinde olduğunu ancak Buça gibi bölgelerde yaşanan katliamlardan sonra bu ilhak girişimlerinin artık Batı ülkelerinin kabul etmesinin tamamen imkansız olduğunu savundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN