Rusya Ukrayna’nın eserlerini yağmaladı

Rusya Ukrayna’nın eserlerini yağmaladı

Ukraynalı yetkililer, Rusların işgali altındaki Mariupol kentindeki müzelerde bulunan 2.000’den fazla sanat eserine el koyarak, kendi kontrolündeki Donbas bölgesine taşıdığını ileri sürdü. Rus ressamlar Ivan Aivazovsky ve Arkhip Kuindzhi’nin orijinal eserlerinin yanı sıra, el yazması bir Tevrat’ın, 1811 tarihli bir İncil’in de el koyulan eserler arasında olduğunu bildirdi. Interpol’e başvurmaya hazırlanan Ukranya iddiasını kanıtlarsa Rusya kültürel yağmacı olarak kayda geçecek.

SALİHA SULTAN

Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin işgal altındaki Mariupol kentindeki müzelerden 2.000’den fazla sanat eserini ele geçirerek, Rus kontrolündeki Donbas bölgesine taşıdığını ileri sürdü. Mariupol belediye meclisi Telegram kanalından yayınladıkları bildiride, Mariupol’deki müzelerden 2.000’den fazla benzersiz sergiyi çalıp Donetsk’e taşıdıklarını açıkladı. İddialarına yönelik hazırlık yaptığını belirten Mariupol belediye meclisi Interpol’e başvuracağını kaydetti.

Belediye meclisinin açıklamasına göre, Rus güçlerinin el koyduğu eserler arasında 19. yüzyıldan kalma Mariupol yerlisi Arkhip Kuindzhi ve ünlü Rus romantik ressam Ivan Aivazovsky’nin değeri milyon dolarları bulan orijinal eserlerinin yanı sıra, el yazması bir Tevrat tomarı, Venedik matbaasının Mariupol Rumları için yaptığı 1811 tarihli İncil yer alıyor. Moskova, Rus bombalarıyla yerle bir olan güneydoğu liman kenti Mariupol’un kontrolünü büyük ölçüde ele geçirmiş durumda. Mariupol belediye meclisi iddiasını doğrularsa, şehirdeki sanat eserinin ele geçirilmesinin, savaşın başlamasından bu yana Rus kuvvetleri tarafından bilinen ilk kitlesel kültürel yağma olarak kayda geçecek. Rus ordusu şubatta, Ukraynalı halk sanatçısı Maria Prymachenko’nun onlarca eserine ev sahipliği yapan İvankiv Tarihi ve Yerel Tarih Müzesi’ni yakmış, martın başında da Mariupol’de 400 sivilin saklandığı bilinen G12 Sanat Okulunu bombalamıştı. Rusya’nın martın ortalarında ise Mariupol’de 650 eseri barındıran Kuindzhi Sanat Müzesi’ni hava saldırısıyla yerle bir ettiği biliniyor.

ÜÇ AYDA 50’DEN FAZLA TARİHİ BİNA HASAR GÖRDÜ

Savaşın patlak vermesinden bu yana Ukrayna’nın önde gelen müzeleri eserlerini güvenli bölgelere taşımaya çalışıyor. UNESCO, Rusya’nın işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna’da 50’den fazla tarihi binanın büyük hasar gördüğünü belirtirken, Ukrayna halk sanatına ev sahipliği yapan Ivankiv Müzesi de dahil bir dizi Ukrayna kültürel alanı Rus bombardımanı tarafından yok edildiğini kaydediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN