Sırbistan geri adım atıyor: ‘Barikatları kaldırın’ talimatı

Sırbistan geri adım atıyor: ‘Barikatları kaldırın’ talimatı

Balkanlarda haftalardır süren yüksek tansiyon azalıyor. Günlerdir Kosova'da yolları kapatan Kosovalı Sırplar, ABD ve Avrupa Birliği'nin gerilimi düşürme çağrılarına boyun eğerek barikatları kaldırmayı kabul etti.

Sırbistan'ın Raska kasabasında kuzey Kosovalı Sırplarla bir araya gelen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, barikatların kaldırılma sürecinin bugün başlayacağını söyledi.

‘YARGILAMA OLMAYACAK’ SÖZÜ

Yolların 19 gündür barikatlarla kapalı olmasının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Vucic, "Uzun bir süreç ve biraz zaman alacak" dedi ve Belgrad ile Priştine arasında çözülmemiş ikili sorunları çözmek için arabuluculuk yapan ABD ve Avrupa Birliği'nin barikat kuran Sırplardan hiçbirinin yargılanmayacağını garanti ettiğini de sözlerine ekledi.

GERİLİM KAYNAĞI

Barikatların kaldırılmasının Belgrad ile Priştine arasındaki gerilimi düşürmesi beklenirken, Kosova, 20 yılı aşkın bir süredir, bağımsızlığını destekleyen Batı ile Kosova'nın Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere küresel örgütlere üyeliğini engelleme çabalarında Sırbistan'ı destekleyen Rusya arasında bir gerilim kaynağı olmuştur.

‘İTİDAL’ ÇAĞRISI

ABD, NATO ve Avrupa Birliği, yetkililerin üçüncü sınır kapısını kapatması ve 2008'deki bağımsızlığı konusunda Kosova’da yaşayan Sırplarla tansiyonun tırmanması nedeniyle Kosova'nın kuzeyinde maksimum itidal çağrısında bulundu.

NATO'nun Kosova'daki misyonu KFOR, Sırpların ana arterlerde kamyonlarla barikat kurmaları ve polisle şiddetli çatışmalar da dahil olmak üzere tüm taraflar arasındaki gerilimi yatıştırmak için diyaloğu desteklediğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN