Sudan Geçiş Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah El Burhan, Hartum’un batısındaki Omdurman’da bulunan kadın cezaevine yaptığı inceleme ziyareti sırasında 400 mahkumun serbest bırakılması talimatını verdi.
Tahliye emrinin derhal uygulanacağını belirten Burhan, kamu hakkına ilişkin davalara bağlı tüm mali cezaların da kaldırılacağını açıkladı.
RSF DOSYALARINA 'HIZLANDIRMA' TALİMATI
RSF ile iş birliği yapmakla suçlanan tutuklular için dosyaların hukuken yeniden sınıflandırılmasını istediğini belirten Burhan, yetkililere “yargılama sürecini hızlandırmak, haklarını güvenceye almak için adalet sistemini gözden geçirme” talimatı verdiğini bildirdi.
Sudan lideri, “çatışmanın etkisini azaltmak ve ülkenin geçtiği istisnai koşulları dikkate alarak hukukun üstünlüğünün uygulanmasını sağlamak” amacıyla yasal prosedürlerin ve adalet çerçevesinin kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi emrini verdiğini vurguladı.
Sudan’da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında Nisan 2023’ten bu yana süren çatışmalarda binlerce kişi öldü, milyonlarca kişi yerinden edildi.
