Tartışmalı emeklilik reformunun yasalaşmasına ramak kala: Macron ‘halk için halka rağmen’ diyor

Tartışmalı emeklilik reformunun yasalaşmasına ramak kala: Macron ‘halk için halka rağmen’ diyor

Fransa’yı aylardır grev ve protestolarla çalkalayan emeklilik yaşının artırılacağı tartışmalı reforma karşı protestolar devam ederken, Fransız lider Macron, ülkesindeki sistemin aynı şekilde devam edemeyeceğini savunarak “Bu reformu yapmaktan zevk aldığımı mı sanıyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tartışmalı emeklilik reformunun Ulusal Meclis’ten geçmesinin ardından sessizliğini bozarak ülke basınına açıklamalarda bulundu.

Macron, kitlesel protestolara neden olan tartışmalı emeklilik reformunu savunarak “Bu reformu yapmaktan zevk aldığımı mı sanıyorsun? Hayır. Daha önce pek çokları gibi tozları halının altına süpürebilirdim. Ne kadar beklersek durum o kadar kötüleşecek” diyerek sistemin artık dengeli olmadığını ve emekli sayısının 2030’larda 20 milyona ulaşacağını belirtti.

‘YIL SONUNA KADAR HAYATA GEÇMELİ’

Emeklilik reformunun yıl sonuna kadar uygulanması gerektiğini vurgulayan Macron, çalışanların işletmeler kar ederken hükümetten daha fazla çaba göstermesini istediğini hissettiğini söyledi. Macron, "Süper karlar elde eden ve bu parayı kendi hisselerini geri almak için kullanan büyük şirketlerimiz var. Hükümetten istisnai bir katkı için çalışmasını isteyeceğim, süper karlar olduğunda, kendi hisselerini geri almaya hazır şirketlerin çalışanları bundan yararlanabilsin. Adil bir paylaşım olsun” dedi.

‘KONGRE BASKINI’ BENZETMESİ

Sendikalara saygı duyduğunu ve insanların meşru bir protesto hakkına sahip olduğunu aktaran Macron, hükümetin onların görüşlerini dikkate alması gerektiğini söyledi. Ancak milletvekillerine ve belediye başkanlarına yönelik şiddeti ve tehditleri kınayan Macron, Fransa’daki son durumu ABD Kongre Binası’na yapılan baskın, Brezilya ve Hollanda’daki protestolar ve Fransa’daki geçmiş protestolarla karşılaştırarak, “Asi olan grupları kabul edemeyiz” dedi.

KADEMELİ OLARAK ARTACAK

Ülke genelinde aylardır protesto ve grevlere neden olan reforma göre, Fransa’da 1 Eylül’den itibaren emeklilik yaşı her yıl 3 ay kademeli olarak artırılacak. Emeklilik yaşı 2027’de 63 yıl 3 aya, 2030’da ise 64 yıla ulaşacak. 2027’den itibaren emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN