Trump'tan Türkiye açıklaması: Yaptırım konusunda henüz karar vermedik

Trump'tan Türkiye açıklaması: Yaptırım konusunda henüz karar vermedik

ABD Başkanı Donald Trump'tan Türkiye'ye yaptırım konusunda iki farklı açıklama geldi. Donald Trump, Türkiye'ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna "Hayır, şu anda gündemimizde yok" yanıtını vermişti. Trump Hollanda Başbakanı'nın Beyaz Saray ziyareti sırasında sözlerine açıklık getirdi, "Henüz bir karar vermedik, bakıyoruz" mesajını verdi.

 

Donald Trump'a gün içinde ilk olarak "Türkiye'ye yaptırım var mı?" sorusu sorulmuş, Trump soruya "Hayır...Şu aşamada buna bakmıyoruz" yanıtını vermişti.

Trump Beyaz Saray'da Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüşmesi sırasında daha önce Türkiye'ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki soruya verdiği muğlak cevaba açıklık getirdi. Başkan Trump'a "Türkiye'ye yaptırımları olasılık dışı mı bıraktınız?" diye soruldu.

Trump bu kez soruya "Bakıyoruz. Bakıyoruz. Pek çok sebeple çok çok zor bir durum. Bir önceki yönetimde daha iyi olabilirdi. Önceki yönetim Türkiye konusunda bazı çok büyük hatalar yaptı ve bu çok kötü oldu. Şu anda duruma bakıyoruz. Henüz bir şey açıklamadık" ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi F-35 programından resmen çıkarma kararı Pentagon yetkililerince verilen bir basın brifinginde açıklanmış, Beyaz Saray da ondan kısa süre önce, "Ne yazık ki Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır" açıklamasını yapmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Amerika'ya F-35 kararından dolayı tepki göstermişti. Bakanlığın açıklamasında, "bu tek taraflı adımın müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığı" belirtilerek, "ABD’yi stratejik ilişkilerimizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet diyoruz" ifadesi kullanılmıştı.

İBRAHİM KALIN, BOLTON'LA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözcüsü İbrahim Kalın da, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'la telefonda görüşerek, Washington'ın Türkiye'yi F-35 programından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Türk medyasında yer alan haberlere göre, Kalın görüşmede iki NATO müttefiki arasındaki ilişkilerin tek taraflı kararlarla sağlıklı ilerleyemeyeceği mesajını verdi.

Kaynak: VOA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN