Ukrayna'dan Rusya'ya 'tarım ürünleri gemilerini kasıtlı bekletme' suçlaması: 3 milyon ton gıda ihracatı gecikti

Ukrayna'dan Rusya'ya 'tarım ürünleri gemilerini kasıtlı bekletme' suçlaması: 3 milyon ton gıda ihracatı gecikti

Rusya'nın, Afrika ve Asya ülkelerine gitmek üzere Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemilerin çıkışını kasıtlı bir şekilde geciktirdiğini söyleyen Ukrayna lideri Zelenskiy, "Rus tarafının işleri yavaşlatması nedeniyle yaklaşık 3 milyon ton gıda ihracatının gecikti" diye konuştu.

Son dönemde Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasından çekileceğine dair iddiayı Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından limanlarda geciktirilen gemi sayısıyla gündeme taşındı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın, Afrika ve Asya ülkelerine gitmek üzere ülkesinin limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemilerin çıkışını kasıtlı bir şekilde geciktirdiğini öne sürdü.

3 MİLYON TON GIDA İHRACATI GECİKTİ

Agence France-Presse'in (AFP) aktardığına göre Zelenskiy, cuma günü yayınlanan video mesajında, "150'den fazla gemi şu anda, tarımsal ürünlerimizin, sözleşmelerden kaynaklanan sorumlulukla sevkiyatı için kuyrukta bekliyor" ifadelerini kullanarak, bunun Rusya'nın bilinçli geciktirme tavrı nedeniyle oluşan yapay bir kuyruk olduğunu belirtti.

Rus tarafının işleri yavaşlatması nedeniyle yaklaşık 3 milyon ton gıda ihracatının geciktiğini vurgulayan Ukrayna Devlet Başkanı, Rusya'nın, yoksul ülkelerde yaşayan yüz binlerce kişinin kuzeye doğru kaçarak iltica araması için her şeyi yaptığını savundu.

TARAFLAR, TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI İMZALAMIŞTI

Ukrayna ile Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli koridorlar aracılığıyla ihraç edilebilmesi için Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.

Ancak Rusya daha sonra söz konusu anlaşmadan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirmiş ve kendi ihracatının varılan mutabakattan olumsuz etkilendiğini öne sürmüştü. Moskova ayrıca, Ukrayna limanlarından kalkan tahıl yüklü gemilerin, bu tahıla acil bir biçimde ihtiyaç duyan yoksul ülkelere değil, büyük oranda Avrupa'ya gittiğini savunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN