Ukrayna’nın yeniden inşasında kullanılabilir: Dondurulan Rus varlıklarına ne olacak?

Ukrayna’nın yeniden inşasında kullanılabilir: Dondurulan Rus varlıklarına ne olacak?

ABD medyasının bildirdiğine göre, Almanya, Rusya Merkez Bankası’nın yaptırımlar nedeniyle geçen yıldan bu yana dondurulan varlıklarını Ukrayna'nın yeniden inşasını finanse etmek için kullanmayı planlıyor.

Bloomberg’in tartışmalara aşina kaynaklara dayandırdığı haberinde, Alman hükümetinin Rus varlıklarının Ukrayna'da kullanılmasından yana olduğu bildiriliyor, ancak kabine üyelerinin bu konuda bölünmüş olması nedeniyle konuyla ilgili henüz resmi bir pozisyon alınmadığı da ekleniyor.

‘TEHLİKELİ BİR EMSAL OLUŞTURABİLİR’

AB ve G7, yaptırım uygulanan Rus iş insanlarının sahip olduğu milyarlarca varlıkla birlikte Rusya Merkez Bankası’na ait yaklaşık 300 milyar euroluk rezervi dondurdu. Kaynaklara göre, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, dondurulan varlıkların en azından bir kısmına el konulması gerektiğinde ısrar ederken, Maliye Bakanı Christian Lindner hareketin tehlikeli bir emsal oluşturabileceğinden ve Avrupa ülkeleri ile müttefiklerini yasal bir bataklığa sürükleyebileceğinden endişe ediyor.

‘YASAL YOLLARI ARAŞTIRIYORUZ’

Bloomberg’in haberi, yasal sorunların çözülmesi ve müttefiklerinin de aynı yolu izlemesi koşuluyla Berlin'in planı destekleyeceğini de ekliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen daha önce AB'nin Ukrayna'da kullanmak üzere Rus varlıklarına el koymanın "yasal yollarını" bulacağını söylemişti.

ABD, bu hamlenin yabancı varlıklar için güvenli bir liman olma itibarını zedeleyeceği endişesiyle şimdiye kadar daha temkinli davrandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN